Országos színházi évadnyitó Győrben – Rusznák András kapta a Kaszás Attila-díjat


rusznak-andras

Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be augusztus 30-án, hétfő este a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos színházi évadnyitón.

A Kaszás Attila-díj idei másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. A jelöltekre a közönség a kaszasattiladij.hu oldalon adhatta le a voksát. Rusznák András a díj átvételekor úgy fogalmazott, egész életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni tudott és barátok vették körül. Ahol megtanulta, hogy milyen a társulati lét és a csapatmunka.

Pokorni Zoltán azt emelte ki, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma pedig azok, akik megkapták, és „ez így van rendjén”. A díj nem mérce, de hozzájárul ahhoz, hogy „legyen kihez mérni magunkat”, hogy a „színházat csináló művészek figyeljenek egymásra” ‒ tette hozzá. Kiemelte, hogy már a díjra való jelölés is elismerés, és csak „szerencse dolga”, hogy végül ki kapja meg.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára az Országos színházi évadnyitón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt az ágazat megóvásának és jövőképének elveit fektették le, amelyhez a közösségként való hozzáállás és a jövőbe vetett hit jelentette a sorvezetőt. Köszönetét és háláját fejezte ki a járvány alatti helytállásért, azért a munkáért, amellyel a „lelket tartották az emberekben” a művészek, felismerve, hogy a lelki egyensúly meghatározó a testi egészég megőrzésében.

Hangsúlyozta, hogy mindenki tette a dolgát, alkalmazkodott, felelősséggel hozott döntéseket, hittek a jövőben, a színházban dolgozók is figyelemfelhívó, összetartozást segítő koncerteket szerveztek, elárasztották a digitális teret tartalmakkal. Az államtitkár kiemelte, hogy „paradigmaváltás idején vagyunk”, a magyar történelemben eddig soha nem látott mértékű forrás került a szektorba az elmúlt időszakban. A magyar színházak finanszírozása kiszámítható, amely magas szintű előadásokra ad lehetőséget – mondta.

Ugyanakkor az előadni kívánt darabokat felelősséggel szükséges megtervezni – emelte ki, hozzátéve, hogy az intézményvezetőknek tudatosítaniuk kell munkájuk súlyát, mert nemzeti örökségünk megőrzése és továbbadása a tét. Hangoztatta, hogy a vezetők ne féljenek menet közben változtatni és optimalizálni. „Az irány ráébreszteni a világot arra, hogy mi történik velünk, és a magyarokat arra, hogy nekünk kötelességünk van” – mondta.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a tizedik Országos színházi évadnyitót idén a szabad királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrben rendezték. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben a járvány miatt hiányoztak az emberi kapcsolatok, a bezártság a testet és a lelket is megviselte.

Az Országos színházi évadnyitón a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz művészei működtek közre.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.08.31