Szinnyei József-díjat kapott Dr. Horváth Sándor Domonkos

A győri könyvtár igazgatója a szakma legmagasabb állami kitüntetését érdemelte ki

horvath-sandor-domonkos-szinnyei-jozsef-dij

Minden évben augusztus 20-hoz kapcsolódva osztják ki a Szinnyei József-díjakat azoknak a könyvtárosoknak, akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak szakmájukban. Az állami kitüntetést szakmai szervezetek javaslata alapján ítélik oda évente maximum négy főnek, és Budapesten, ünnepélyes keretek között adják át. Idén dr. Horváth Sándor Domonkost, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját is díjazták.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy immáron több mint 30 éve Győr, a megye és a régió könyvtáraiért dolgozhatok. Misszióm, hogy minél több ember megismerje a magyar irodalom és az olvasás szépségét” – fogalmazott dr. Horváth Sándor Domonkos, aki kiemelte azt is, nagyon örül annak, hogy olyan munkatársakkal dolgozhatott és dolgozhat jelenleg is, akik igazán remek partnerek ebben.
 
A fővárosban megrendezett díjátadón elhangzott, dr. Horváth Sándor Domonkos 36 éves könyvtáros pályafutással rendelkezik, könyvtári vezetőként pedig már közel harminc éve dolgozik. Szakmai pályáját a győri városi könyvtárban kezdte 1985-ben, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet könyvtárosa lett. 1993-tól a Győri Városi Könyvtár (később Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár) igazgatóhelyettese, majd 2003-tól igazgatója volt. A győri közkönyvtárak 2012-es integrációját követően a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója jelenleg is.

Több szakmai szervezet munkájában közreműködött és közreműködik ma is: a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökségi tagja (2007-2011), 2011-2015 között ellenőrző bizottságának elnöke. A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület elnöke (2011-2015), a Győr Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi tagja nyolc éven keresztül. Részt vett a könyvtáros szakma etikai kódexnek kidolgozására felkért bizottságban 2003 és 2006 között.

Szerzőként, illetve szerkesztőként több könyv fűződik a nevéhez, emellett számos szakmai cikk és tanulmány szerzője. Már szépíróként is bemutatkozott (Győry Domonkos néven), kisregényeit néhány éve publikálta, novelláit az Eső, a Magyar napló és az Élet és Irodalom közölte. Missziójának tekinti a kortárs magyar szépirodalom népszerűsítését, melyhez eszközként a közösségi csatornákat is felhasználja.

Győri könyvtárigazgatóként sikeres munkát végzett a győri közkönyvtárak integrációjának megvalósításával, biztosítva a közösség kiegyensúlyozott és sikeres munkavégzésének lehetőségeit és feltételeit. Rendkívül fontos szerepet tulajdonít az infrastruktúrák megújításának, a kulturált térben történő modern szolgáltatások biztosításának.

A Korszerű könyvtár – korszerű könyvtári környezet filozófiát a települési könyvtári szolgáltatások területén is sikerre vitte az általa igazgatott könyvtár, valamint már megtörtént a 168 települési könyvtár majdnem felének korszerűsítése is.

Az új kihívásoknak szintén nagy energiával, töretlen szakmaisággal igyekszik megfelelni, ez évtől egy ilyen új feladat a regionális könyvtári működés megvalósítása, a Regionális Könyvtári Kollégium munkájában való részvétel.

Több mint tíz éve irányítja Magyarország legnagyobb vidéki könyves rendezvényének, a Győr város kulturális életét is meghatározó Győri Könyvszalonnak a szervezését. Az évente harmincezer főt meghaladó látogatottságú könyves rendezvény jelentősen hozzájárul az olvasás, az irodalom népszerűsítéséhez.

A könyvtáros szakmában intézmények, civil szervezetek és kollégák számára nagy empátiával és figyelemmel ad emberi, szakmai és jogi tanácsokat, véleményével a békés megoldások, a problémák higgadt megközelítése irányába orientálva az érdekelteket. A szakma megújítására tett törekvései, a kulturális jog területén végzett tevékenysége, a könyvtárügy iránti elkötelezettsége sokak számára jelenthet példát.

Dr. Horváth Sándor Domonkos kitüntetéséhez szívből gratulálunk, és további sikeres munkát kívánunk neki!

Győri Szalon

2021.08.28