Anna Amalia Hercegnő Könyvtár

Csodálatos könyvtárak 5. rész – tmoni írása

anna-amalia-hercegno-konyvtar

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most a weimari Anna Amalia Hercegnő Könyvtárat.

A világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb könyvgyűjteménye ma nyilvános irodalom- és művészettörténeti archívum és kutatókönyvtár. Ez a hely a német irodalom és történelmi dokumentumok temploma. A háromemeletes rokokó teremben 40.000 könyv látható a polcokon, melyek mindegyike kikérhető olvasótermi használatra. A könyvek mellett a szobát különféle festmények és mellszobrok is díszítik, melyek a fejedelmi családot, valamint költőket, művészeket, kutatókat és filozófusokat ábrázolnak. Nem véletlen, hogy a 19. században a rokokó csarnok a weimari klasszikusok emlékhelyévé vált.

anna-amalia-hercegno-konyvtar

Az UNESCO által 1998-ban a világörökség részének nyilvánított bibliotéka története 1547-ben kezdődik, mikor is a választófejedelem ide helyezte wittenbergi könyvtárát, de csak 1691-ben tették nyilvánossá és kezdték szisztematikusan bővíteni Wilhelm Ernst herceg (1662-1728) rendeletére. 1991 óta viseli az 1739 és 1807 között élt, szász-weimari hercegnő nevét (Herzogin Anna Amalia Bibliothek), mivel ő kezdeményezte a Grünes Schlossban (Zöld Kastély) 1766-ban könyvtár kialakítását. A megvalósítással August Friedrich Straßburger építőmestert bízta meg. Anna Amália sokat tett a kultúráért, s körbevette magát Németország kiemelkedő személyiségeivel, így nem meglepő, hogy a későbbi bővítési munkálatokhoz hozzájárult Johann Wolfgang von Goethe is, aki 1797 és 1832 között dolgozott ott. A nagyherceg 1918. november 9-i lemondása után a Nagyhercegi Könyvtárat 1918 decemberében Weimari Könyvtárnak, majd 1919 augusztusában a Türingiai Állami Könyvtárnak nevezték el. A nemzetiszocializmus ideje alatt ide hordták az elkobzott könyveket. A 2. világháborúban az állományt különböző tárolóhelyeken raktározták el, ahonnan épségben visszakerült a helyére 1945-ben. 1951-től a bibliotéka akadémiai regionális könyvtár szerepben működött, 1969-től pedig a Német Klasszikusok Központi Könyvtáraként funkcionált. Ekkor került a kezelésébe a Goethe Társaság könyvtára, Schiller és Nietzsche magánkönyvtára, valamint Gerhard Stumme Faust-gyűjteménye, és ekkortól lett a fő gyűjtőköre az 1750 és 1850 közötti német irodalom.

anna-amalia-hercegno-konyvtar

2004-ben tűz ütött ki az épületben, mely a könyvgyűjteményt is érintette. 300 tűzoltó áldásos munkája nyomán megmenekült néhány ritkaság (pl. Luther Márton Bibliája 1534-ből), de a károk igen súlyosak voltak. Elpusztult 50.000 kötet, köztük a hercegnőnek ajánlott 18. századi 13.000 darabos zenei gyűjtemény. 34.000 könyv – megpörkölődve ugyan – megmenekült, további 30.000-et a víz károsított meg. A szakemberek szerint közel 3 évtized szükséges a megrongálódott művek restaurálásához, és a megsemmisültek pótlásához. Az online adatbázisban nyomon követhető, hogy mely írásokat keresik még. A könyvtár helyreállítása 12,8 millió euróba került, és 2007-ben újranyitották. A dokumentumok helyreállítása előreláthatólag 47 millió euróba kerül majd. Közben 2005-ben felavatták az új tanulmányi központot.

anna-amalia-hercegno-konyvtar

A könyvtár állománya – több épületben – egymillió kötetet ölel fel, köztük középkori kéziratokkal, 8600 térképpel és 29 földgömbbel, 16-19. századi bibliagyűjteménnyel, több Nietzsche-eredetivel, a világon egyedülálló Faust-gyűjteménnyel, valamint 10.000 darabos Shakespeare-kollekcióval. Amellett, hogy a reformáció, a weimari klasszicizmus és modernizmus történelmi nyomataira összpontosítanak, a gyűjtemény magját a 427 ősnyomtatvány, a 2600 kézirat, a zenei dokumentumok, családi feljegyzések, a Dante Társaság művei, valamint a katonai könyvtár és magánszemélyek (a hercegi ház tagjai, a von Arnim család, von Liszt) hagyatékai alkotják.

anna-amalia-hercegno-konyvtar

A rokokó teremben a könyvek tantárgycsoportok szerint vannak elrendezve: történelem, teológia, jog, matematika, filozófia és költészet. A tanulmányi központban lehet használni vagy kölcsönözni a dokumentumokat: 150 000 kötet friss irodalom elsősorban bölcsész- és kulturális tanulmányokhoz, 17 000 kötet kölcsönözhető szépirodalom a regénykönyvtárban, 700 aktuális periodika, e-könyvek , licencelt adatbázisok, e-folyóiratok, 2000 kötetes referenciakönyvtár a buchenwaldi koncentrációs tábor történetéről, filmek, CD-k, mikrofilmek és egyebek.

tmoni

Forrás: Múlt-kor, Wikipedia (angol, német), Herzogin Anna Amalia Bibliothek

A képek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára

2021.08.30