Tájak – struktúrák

Németh László fotókiállítása a VOKE Művelődési Házban

tajak-strukturak

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület rendezésében nyílt meg 2021. augusztus 13-án a párkányi származású Németh László fotográfus, kőfaragó fotókiállítása, hosszú kényszerű szünetelés után végre szép számú, élő közönség előtt, a ház galériájában.

Fülöp Péter fotográfus, költő, a művelődési ház igazgatója köszöntője után Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg a kiállítást. Beszédében autodidakta zseniként aposztrofálta Németh Lászlót, a háttér-embert, aki egy életen át szolgálta az értéket, a közösséget a felvidéki Párkányban. Életét végigfotózta 13 éves kora óta, kezdetleges analóg masináktól egészen a jelen SONY csúcstechnikáig. Ezermesterként saját fejlesztésű csiszológépet, esztergát, képkeretléc-vágót készített (műhelyét bemutatja a 7. fotón), és 60 éves korában tette le a kőfaragó vizsgát.

Jelen kiállításának filozófiája: TÁJAK (a szülőföld és az anyaföld szeretete, Párkány, Esztergom, a 3 folyó völgye) és STRUKTÚRÁK (festékfoltos szövet, rothadó falevél, virágszirom, korhadó farönk). Jelen kiállítását Fülöp Péterrel való találkozása tette lehetővé, s itt most fotóalbumát is bemutathatja.

A nyughatatlan alkotó művész nemzeti kincs, az alkotó munka öröme kísérje tovább!” – fejezte be Németh Zsolt megnyitó beszédét. A rendezvényen Fülöp Péter különleges hangulatú versei hangzottak el, Villányi Péter gordonkajátékával színesítve a produkciót. Az est főszereplőjét, aki a feleségét is bemutatta, fotós társak köszöntötték gratulációjukkal, ajándékaikkal, baráti ölelésekkel.

A továbbiakban a vendégek átadták magukat a kiállított képekben való gyönyörködésnek, üdítőket, süteményeket fogyasztottak. Élménydús esemény volt.

A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg naponta 10-17 óra között (9021 Győr, Révai u. 5-10.).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2021.08.18