Barbra Streisand: Release Me

Szilvási Krisztián zeneajánlója

barbra-streisand-release-me

Kevés akkora művésznő létezik az elmúlt évetizedek zene- és filmiparában, mint Barbra Streisand. Legalábbis ha számba vesszük, hogy összesen 10 Grammy-díjat nyert ‒ köztük a Grammy Lifetime Achievement-et és a Grammy Legend Award-ot ‒, valamint több mint 50 arany, 30 platina és 13 multiplatina státuszú album fűződik a nevéhez.

Streisand minden idők legtöbb albumát értékesített énekesnője (150 millió eladás felett), és az egyetlen nő, aki a 10 legtöbb albumot értékesítő előadó listájára felkerült. Továbbá díjnyertes színésznő színházban és mozifilmben egyaránt, énekesnő, előadóművész, filmrendező, producer, szövegkönyvíró, dalszerző, filantróp, tervező, fényképész, író és aktivista. Sőt, Barbra Streisand az egyetlen művész a világon, aki valaha is átvehette a következő díjak mindegyikét: Oscar (kétszer), Tony, Emmy (ötször), Grammy, Directors Guild of America, Golden Globe (tizenkétszer), Egyesült Államok – Nemzeti Medál, Franciaország – Becsületrend, valamint Életmű díj az American Film Institute -tól. Ő az első női filmrendező, aki megkapta a Kennedy Center kitüntetését, a 3 film pedig, amelyeket ő rendezett (Yentl; Hullámok hercege; Tükröm, tükröm...), összesen 14 Oscar-díj jelölést kapott. Az iméntiek szerint talán jogos a jelző, hogy máig ő minden idők legelismertebb művésznője.

A Sony Music / Columbia Records 2012-ben Streisand eddig kiadatlan felvételeit jelentette meg CD-n és bakeliten(!). A Release Me a művésznő magángyűjteményéből való válogatásként állt össze, eredeti példányú felvételekből, amelyek az elmúlt 5 évtizedben készültek. A 11 szám vegyesen tartalmaz dalokat 1963-tól napjainkig. Streisand karrierje során több mint 60 albumot jelentetett meg, a belőlük kiszorult dalok képezték eddig a „titkos” magángyűjteményt. Ahogyan Barbra maga elmondta: „Annak örülök a legjobban, hogy még mindig nagyszerű érzéseim vannak ezekkel a dalokkal kapcsolatban. Elvarázsoltak engem azokban az időkben... és még most is. Ha meghallgatom őket, úgy gondolok magamra, hogy ez a lány nem is volt olyan rossz.

Közülük a Didn’t We-t Jimmy Webb írta, és 1970-ben rögzítették azzal a céllal, hogy a The Singer című albumon helyet kapjon, azonban ezt az albumot sohasem adták ki. A Willow Weep For Me olyan kiadatlan felvétel, amelyet 1967-ben vettek fel, eredetileg a Simply Streisand című albumra Ray Ellis közreműködésével. Randy Newman I Think It’s Going Rain Today-ának egy verziójában Barbra énekel és Newman zongorázik. A With One More Look At You című dal az A Star Is Born című albumra szánt kiadatlan stúdióváltozat. A Back To Broadway című korongra végül nem került fel 2 dal: a Home (a Wiz című musicalből) és a How Are Things In Glocca Morra? / Heather On The Hill (a Szivárványvölgy / Brigadoon titka című alkotásokból). A Release Me szenzációs válogatás tehát Barbra Streisand életművéből.

Szilvási Krisztián

2021.08.26