Sztár-szob-rock: Tina Turner (Durres, Albánia)

Könnyűzenei zarándokhelyek 3. – SzaSzi írása

tina_turner

Energikus, feszes színpadi előadásmód, jellegzetes mozdulatok, utánozhatatlan, erőteljes hang, öt évtizednyi, csúcsszintű karrier, felsliccelt miniszoknya és az elmaradhatatlan tűsarkú… Tina Turner„Simple the Best”. Talán nincs is hely a világon, ahol ne ismernék fel dalait, ahol ne bálványoznák. Ez a magyarázata, hogy életnagyságú szobrával az albániai Durres parkjában találkozhatunk.

Talán furcsán hat, hogy a hosszú strandokkal, meleg tengerrel, rengeteg római maradvánnyal, köztük a Balkán egyik legnagyobb amfiteátrumával és persze rengeteg partizán szobrával büszkélkedő városka, Albánia legnagyobb kikötője a rock and roll koronázatlan királynőjének is állíttatott szobrot. Naná, hogy nem érdemtelenül! A 82. évében járó énekes sztár fantasztikus pályát futott be. A Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé, tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas, csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán. Az ikonikus, köztünk élő legenda ötven évnyi tevékenysége során hihetetlen mennyiségű, mintegy 200 millió albumot adott el, legsikeresebb turnéján 2000-ben több koncertjegyet értékesített, mint bármely más önálló előadó a történelemben, a rekordot a Guinness-bizottság is jegyezte. (A Twenty Four Seven Tour a Pollstar felmérése szerint több mint 100 millió dollárt hozott.) Elképesztő teljesítménye miatt beválasztották a rock and roll halhatatlanjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé is. Olyan slágerekkel hódította meg a világot, mint a The Best, a What's Love Got To Do With It vagy a Proud Mary, és persze még hosszan sorolhatnám.

A siker, pénz és csillogás mellett bőven jutott neki az élet árnyoldalaiból is, amit ő maga soha nem titkolt. Az 1986-ban megjelentetett Én, Tina (I Tina) című könyvében őszintén vall mélypontjairól, főleg első házasságában átélt bántalmazásokról, öngyilkossági kísérletéről. 2018-ban újabb memoárral jelentkezett Életem szerelme (My Love Story) címmel. Mindkét írásról elmondható, hogy milliókat inspirál, bátorít a kitartásra, a túlélésre. Hosszabb kihagyás után 2008-ban képes volt még egyszer „felragyogni” a színpadon, és méltón megünnepelni pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tour a jegyeladásokat tekintve 2008-2009 egyik legsikeresebb turnéja volt.

Utoljára 2009-ben lépett fel, jó egy évtizede nem koncertezik már, ennek ellenére a 81 éves díva most látta csak elérkezettnek az időt, hogy elköszönjön a rajongóitól, végleg búcsút vegyen szakmai pályájától. Az HBO által készített, 2021. március elején a berlini filmfesztiválon először bemutatott, róla készült dokumentumfilmben (TINA) tette meg ezt a gesztust. Izgalmas életének több momentuma annak ellenére is sokakat sokkolt, hogy az életrajzi írásaiban tulajdonképpen már korábban kitálalt. Az alkotás legmegrázóbb része nem az, hogy bemutatja drámai életútját, problémás első házasságát, amely miatt még mindig poszttraumás stressz szindrómában szenved, nyíltságát rákos betegségéről, transzplantációjáról, hihetetlen gyógyulásáról, spirituális meggyőződéséről, vagy élete nagy tragédiáját, a fia öngyilkosságát, hanem hogy véglegesen elbúcsúzik a rajongóitól, akiknek így szembesülniük kell a múlandóság gondolatával. A film után többen úgy nyilatkoztak, hogyha a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards jelképezi a halhatatlan férfierőt, akkor a nőit egyértelműen Tina Turner testesíti meg.

A ma Svájcban élő (2013 óta svájci állampolgár) díva egyébként a filmvásznon is többször bizonyított. Talán a legismertebb a Mad Max 3. – Az Igazság Csarnokán innen és túl (1985) című filmben Entity nagynéni, Csereváros úrnőjének szerepe, amelynek betétdala a We Don't Need Another Hero meghozta számára a nemzetközi sikereket (Grammy-díjra és Golden Globe-díjra is jelölték, a teljes filmzenét tartalmazó album bekerült az amerikai Top 40-be). Érdekességként megemlíthető még, hogy ő minden idők legidősebb Vogue-címlaplánya, hiszen 73 éves korában került a híres divatmagazin német kiadásának elejére, 2013 áprilisában.

A zenetörténelem egyik legütősebb és legszexibb előadását is a nevéhez kötik. 1985-ben, amikor éppen a Private Dancer turnéjával volt úton, „beugrott” a Live Aid jótékonysági koncertre, ahol Mick Jaggerrel közösen énekelték az It's Only Rock'n Roll című dalt. Olyan átéléssel sikerült az előadás, hogy Tina ruhája elszakadt, így az alatta viselt szexi dresszben fejezte be a dalt. Durres kis terén egyébként Mick Jagger szobrát is ott találjuk másik két könnyűzenei híresség, John Lennon és Bob Dylan társaságában. Igaz, a közösségi oldalak hírei szerint jelenleg a hely felújítás alatt áll. Reméljük mihamarabb méltó környezetben fotózkodhatnak kedvenceikkel az ide látogatók.

Tina Turner örökzöld slágereit milliók hallgatják ma is, dalaiban köztünk él, és árad belőlük mágikus energiája.

SzaSzi

Források: wikipedia.org, hvg.hu, fidelio.hu

A képek a wikimapia.org és a flickr. com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Freddie Mercury Emlékmű (Montreux, Svájc)
2. rész: Bon Scott (Fremantle, Nyugat-Ausztrália)

2021.08.23