Robert Redford 85 éves

Bogár Erika írása

robert-redford

Augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az 1936-ban született Oscar-díjas színész, rendező Robert Redford. Édesapja könyvelő volt, édesanyját abban az időben veszítette el, amikor sportösztöndíjjal felvették az egyetemre. Mivel nem tudott a tanulásra koncentrálni, magányosan járta be először Amerikát, majd Európába indult, és alkalmi munkákból élt. Franciaországban töltötte a nyarakat, a teleket pedig Olaszországban. Firenzében festészetet tanult.

Hazatérése után elvégezte az Amerikai Színművészeti Akadémiát, és a Broadwayen lépett fel. A Mezítláb a parkban (Barefoot in the Park) című darab Gene Saks által rendezett, nagy sikerű filmváltozata hozta meg számára a népszerűséget 1967-ben, amelyben Jane Fonda volt a partnere. Paul Newmann-nel és a rendező George Roy Hillel kétszer forgattak együtt, 1969-ben és 1973-ban: a vadnyugat két legendás alakjáról szóló Butch Cassidy és a Sundance kölyök westernfilmet, majd a hét Oscar-díjjal kitüntetett A nagy balhé (The Sting) című történetet. Sundance kölyök szerepére először Steve McQueent kérték fel, de a két főszereplő ellentéte miatt mást kerestek, így esett a választás a fiatal színészre. Az operatőri munkáért Conrad L. Hall és a legjobb eredeti forgatókönyvért William Goldman kapott Oscar-díjat. Goldman a történet megírása előtt éveken keresztül kutatta a két bandita történetét.

Robert Redford nevéhez kötődik az évente megrendezésre kerülő Sundance Filmfesztivál, mely az általa megformált karakter után kapta a nevét. A fesztivál története 1978-ban indult Salt Lake City-ben Utah/USA Filmfesztivál néven. Redford Park Cityben (Utah államban) nemzeti parkot alapított, 1981-ben alapítványt jegyeztetett be a fiatal független filmesek támogatására, és munkatársaival létrehozta a Sundance Filmintézetet, mely 1984-ben átvette a fesztivál irányítását. Részletek a fesztivál honlapján olvasható Közösségi Megállapodásból: „A Sundance Intézet támogatja a merész, kreatív, független művészetet és művészeket.” „Az erőteljes és befogadó vita szerves része közösségi értékeinknek, és arra bátorítunk minden fesztiválozót, hogy kövesse az aranyszabályt: úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.” A Sundance Filmfesztivál kapcsán hírnevet szerző művészek között találjuk Quentin Tarantinót, Robert Rodriguezt és Guy Richie-t is. Redford a független filmesek felkarolásáért megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét.

Robert Redford filmjei közül bármelyiket ki lehetne emelni, hiszen a főszereplő, rendező személyén túl sokhoz kötődnek érdekességek a feldolgozott témák vagy egyes szereplők miatt, emellett nagyszerű színészekkel, rendezőkkel és más filmesekkel dolgozott együtt. A Keselyű három napja (Three Days of the Condor, 1975) című thrillert Sidney Pollack rendezte, aki 1962-ben, még színészként szerepelt a War Hunt-ban, mely Redford első filmje volt. Ő és Pollack az évek során hét közös filmet forgatott. Az adaptáció forrásául szolgáló James Grady regény címében hat nap szerepel, és a CIA egyik alkalmazottjának menekülését mutatja be. A forgatókönyvben a drámai feszültség fokozása miatt sürítették három napba az eseményeket, a film női főszerepét Faye Dunaway alakította.

Az elnök emberei (All the President’s Men, 1976) története valós eseményen, a Watergate-botrányon alapul: Richard Nixon elnöksége alatt betörtek a Demokrata Párt elnökének, Larry O’ Briennek a Watergate Hotelben található irodájába, és lehallgató készüléket helyeztek el. Mivel Nixon mindenről tudott, az ügy kirobbanása után le kellett mondania. Robet Redford és Dustin Hofmann játszotta a két újságírót, Bob Woodwardot és Carl Bernsteint, akik rájöttek, hogy mi áll a betörésnek álcázott ügy hátterében.

A lenyűgözően fényképezett és a női főszereplő által narrált romantikus történet, a Távol Afrikától (Out of Africa, 1985) Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában című önéletrajzi regényéből készült. Blixen bárónőt Meryl Streep, a szerelmét, Denys Finch Hattont Redford formálta meg. A hét Oscar-díjjal kitüntetett filmet Sidney Pollack rendezte, operatőre David Watkin volt. A többdimenziós, egyedi karaktereket teremtő író, Nicholas Evans A suttogó (The Horse Whisperer) című regényéből Redford 1998-ban készített filmet. Nemcsak a lovakkal különleges kapcsolatot ápoló címszereplőt alakította, de első ízben maga rendezte a filmet is. A tizennégy éves, lovasbalesetet szenvedő Grace MacLean szerepében Scarlett Johansson tűnt fel, a lány édesanyját pedig Kristin Scott Thomas személyesítette meg.

Az Átlagemberek (Ordinary People), A milagrói babháború (The Milagro Beanfield War, 1988), a Folyó szeli ketté (A River Runs Through It, 1992) és a Kvíz-show (Quiz Show, 1994) Redford legismertebb rendezései. Az 1980-ban forgatott dráma, az Átlagemberek számos díjat szerzett, a rendező az Oscar- és a Golden Globe-díj mellett több filmkritikusi díjat is kapott. Az egyik gyermeküket elvesztő szülőket alakító Donald Sutherland és Mary Tyler Moore elnyerték a főszereplőknek járó Golden Globe-ot, Timothy Huttont pedig – a fiuk szerepében – a legjobb mellékszereplő és az év felfedezettje kategóriában is díjazták.

Robert Redford pályafutása során – más díjak mellett – színészként háromszor nyerte el a BAFTA-díjat, Golden Globe- és Oscar-díjat rendezőként kapott. 2002-ben életművéért tüntették ki az Oscar gálán. Barbra Streisand – aki az Ilyenek voltunk (The Way We Were, 1973) című filmben a partnere volt – köszöntötte, méltatta és adta át részére az aranyszobrot. Redford 2018-ban bejelentette visszavonulását az aktív színészettől. Utolsó főszerepét – Forrest Tucker bankrabló megformálására – az Úriember revolverrel (The Old Man & The Gun) című filmben vállalta.

Bogár Erika

Forrás: hu.wikipedia.org/, hu.wikipedia.org, sundance.org, hu.wikipedia.org, sielok.hu, index.hu, en.wikipedia.org

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.08.18