Győr 750 – Megjelent a Győri Antológia különkiadása


gyor750-a-gyori-antologia-kulonkiadasa

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) Győr várossá nyilvánításának 750. évfordulója tiszteletére állította össze a Győri antológia különkiadását Győr 750 címmel.

A 240 oldalas, rendkívül elegáns, kívül-belül igényesen megszerkesztett kemény táblás könyv méltó a nevezetes évforduló köszöntéséhez. A középszürke alapú borítón a Városháza díszes homlokzatának egy része az évfordulót jelölő felirattal, valamint Győr címere látható.

A kiadvány két fejezetből áll. Az I. részben az antológiaközösség szerzőinek írásai (versek, kisprózák, visszaemlékezések, regényrészletek) olvashatók, melyekben megelevenednek a város történelmi-politikai eseményei, nevezetes helyeihez kapcsolódó élmények. A versek – különböző formákban és terjedelemben – vallomásos jellegűek, telve Győr iránti őszinte rajongással, szépséggel, zeneiséggel, hangulati elemekkel. Érzelemgazdag alkotások – ahány vers, annyi kép, annyi hangulat, annyi vallomás, múltunkhoz és jelenünkhöz kötődve.

A könyv II. fejezetében képzőművészek (festő, kerámiaszobrász, textilvarró), fotósok színes munkái láthatók Győr természeti szépségeiről, híres épületeiről. A folyók városából nem hiányozhat a Rába, a Marcal, a Duna, a szinte jelképként tekinthető Káptalandomb a várral, a Püspöki Palotával, a templomok ábrázolása. Totálképeken nap- és holdfényben ragyog a város.

A fotók egy jelentős részében elénk tárulnak a Győr közelmúltjában zajló események is: a 2013-as árvíz képei, a Baross híd felújításának, az Ifjúsági Ház sajnálatos lebontásának története, a Vásárcsarnoknak az újjávarázslás előtti hangulatát megőrző felvételek, a kultúra nevezetes momentumai: a 2001 óta évenként megrendezett Könyvszalon bemutatói, meghívott hírességei, de láthatóak emlékezetes színházi előadások jelenetei, szereplői is.

A képek között megtalálhatók a többszörösen díjazott győri Hangraforgó rendezvényeiről készült felvételek. A két főből álló együttes több mint egy évtizede versek megzenésítésével, kiváló előadássorozatokkal, híres vendégművészek meghívásával gazdagítja városunk kulturális életét.

Hasonló rangú alkotó tevékenységgel csatlakozik hozzájuk a Győr Művészetéért díjas Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) is, mely e kiadvánnyal ünnepli a város fennállásának nevezetes évfordulóját.

A könyv érdekessége egy zenei betét: mobiltelefonon meghallgatható Szigeti Endre megzenésítésével és előadásával Csáky Anna Ünnep és szerelem című verse az alatta kinyomtatott link, valamint QR-kód segítségével, a kötetek egy részéhez kapcsolt CD-lemezekről ugyancsak.

A kiadványt 2021. szeptember 3-án, 17 órakor az Ünnepi Könyvhét keretében mutatja be a GYAK szerzőgárdája a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében, ahol a látogatók kézbe vehetik és megvásárolhatják.

2021.08.17