John Lithgow Scorsese-, Margot Robbie Wes Anderson-filmben szerepel, John David Washington az életéért fut

Három filmes hír a nagyvilágból – Szilvási Krisztián írása

john-lithgow-margot-robbie-john-david-washington

John Lithgow csatlakozott Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Jesse Plemons mellé Martin Scorsese új filmjében, a Killers of the Flower Moon-ban: a kétszeres Oscar-jelölt színész egy ügyészt fog alakítani.

A film David Grann Megfojtott virágok – Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése című bestsellerének az adaptációjaként készül el. A cselekmény szerint az 1920-as években kiderül, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs „művelésre alkalmatlannak” nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai így hirtelen a világ leggazdagabb embereivé válnak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepi el a vidéket, amikor egyszer csak valami egészen hátborzongató történik: a törzs tagjait egymás után meggyilkolják, és azok is meghalnak, akik kérdéseket tesznek fel vagy nyomozni próbálnak a rejtélyes halálesetekben.

A forgatókönyv Eric Roth és Scorsese kezei közül került ki, utóbbi egyben rendezője és producere is a filmnek. A produkcióval egyúttal az Apple műsorszolgáltató bejelentkezik a komoly mozifilmek gyártásába: az utóbbi időben komoly költekezésbe kezdett, sztárok sorával egyezett meg, amelynek eredményeként már bejelentették az Emancipationt Will Smith-szel, Antoine Fuqua rendezésében, vagy például a Snow Blind-ot Jake Gyllenhaallal.

John Lithgow-t legutóbb Emmy-díjra jelölték a Perry Mason című HBO-sorozatban nyújtott alakításáért, mozifilmben pedig 2019-ben láthattuk utoljára a Botrányban (Bombshell). A tévében továbbá Primetime Emmy-díjat kapott Winston Churchill megformálásáért A korona első évadában, illetve a rebootolt Dexter sorozatban idén novemberben újra visszatér majd (egy epizód erejéig). Két Oscar-jelölése mellett (Garp szerint a világ, Becéző szavak) a legmagasabb színpadi kitüntetéssel, Tony-díjjal is büszkélkedhet: 1973-ban Az öltözőért (szerző David Storey) érdemelte ki, 2002-ben pedig A siker édes illatáért.

Margot Robbie újoncként mutatkozik be – Scarlett Johanssonnal, valamint Tom Hanks-szel együtt! – a legújabb Wes Anderson-moziban: a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag Harley Quinnje az egyelőre cím nélküli produkció szereplőgárdáját erősíti majd az augusztus végén, Spanyolországban kezdődő forgatáson. A nagy titokzatoskodás miatt a cselekményről sem lehet tudni semmit, az viszont biztos, hogy az ausztrál színésznő ezzel csatlakozik a „szokásos”, Adrien Brody-t, Bill Murray-t és Tilda Swintont felvonultató sztárokhoz.

Robbie az utóbbi időben sorra jelenik meg a nívós produkciókban, a James Gunn által írt és rendezett The Suicide Squad-dal pedig (amely a valaha készült képregényfilmek közül az egyik legerősebb kritikákat kapta) bizonyára véglegesen az A-listás sztárok közé kerül. Jelenleg a Babylont forgatja, Damien Chazelle 1920-as évekről szóló Hollywood-ódájában újra együtt játszik Brad Pitt-tel a Volt egyszer egy... Hollywood után, valamint nemrég fejeződtek be a legújabb David O. Russell-film felvételei, amelyben szintén szerepel. Illetve a jövőben Barbie-ként is láthatjuk majd Greta Gerwignek az ikonikus játékbabáról szóló rendezésében – itt már producerként is jegyzi a nevét a munkálatokban.

John David Washington, Denzel Washington egyre több elismerést szerző fia (Tenet, Csuklyások: BlacKkKlansman) „kényszerből” akcióhőst játszik a Beckett című filmben: a Ferdinando Cito Filomarino rendezte moziban amerikai állampolgárt alakít Görögországban, aki egy tragédia után egy összeesküvés kellős közepén találja magát, így menekülnie kell. A politikai thriller augusztus elején mutatkozott be a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon (a Netflixen pedig már látható is).

Mielőtt John David Washington a filmes pályára került volna, futó játékosként (running back) az amerikaifutball pályákon próbált nevet szerezni magának: 2006-ban egy rövid ideig a St. Louis Rams-nél játszott „szabadúszóként” (undrafted free agent), majd 2009 és 2012 között a mindössze 4 évet megélt United Football League-ben a Sacramento Mountain Lions-nál. Nos, ezt a soporttapasztalatát bőven kamatoztathatta a Beckettben, ahol teljesen összezavarodott turistaként kénytelen görögországi nyaralásán az életéért futni a korrupt rendőrség, a helyi maffia és a még hatalmasabb politikai erők elől, miután az Oscar-díjas Alicia Vikander által alakított barátnőjével összetöri az autójukat.

A filmet az olasz Ferdinando Cito Filomarino rendezte, aki 2015-ben az Antonia. című filmmel debütált direktorként, másodrendezőként pedig dolgozott mentora, Luca Guadagnino mellett a Szólíts a neveden és a Sóhajok című filmekben. A Beckett történetét a 2015-ös görögországi politikai és társadalmi zavargások hátterébe helyezi, és ezzel az alkotással tért vissza Locarnóba, ahol 2010-ben bemutatkozó rövidfilmje, a Diarchia elnyerte a Pianifica-díjat.

Szilvási Krisztián

Forrás: variety.com, hollywoodreporter.com 1, hollywoodreporter.com 2

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2021.08.23