Pótolják a győri városháza harangjait


gyor-varoshaza-harangok

Győr szabad királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából az önkormányzat pótolja az első világháború alatt a városháza tornyaiból eltűnt harangokat. Augusztus 11-én, szerdán 37 harang érkezett az innsbrucki Grassmayr harangöntödéből a megyeszékhelyre, amelyeket a Baross híd felőli kistoronyba emeltek be.

Dézsi Csaba András polgármester a beemelés előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kecskeméti városháza harangjátéka mellett az ország legnagyobb harangjátéka lesz a győri. Közölte: valamennyi harang az innsbucki Grassmayr harangöntödében készült idén nyáron, ahol 1599 óta öntik a harangokat. A bronzharangok játéka hangterjedelemben három oktávot ölel fel, a hatvonalas C hangtól a háromvonalas C hangig terjed a skála – tette hozzá. A harangjáték szeptemberben indul.

A polgármester elmondta, hogy az 1805-ben öntött és az első világháború során elrekvirált tűzharang helyébe is egy öntött új harang érkezik a nyugati toronyba, várhatóan december 6-ig. A tűzharang később a negyed, fél, háromnegyed és egész ütéseket üti majd, emellett lengetve, harangnyelvvel is megszólalhat a nagyobb ünnepségek alkalmával. Dézsi Csaba András úgy fogalmazott, hogy a harangjáték zene, így az emberek lelkéhez szól, ami különösen fontos a járványos időszakot követően, emellett turisztikai vonzerővel is bír.

gyor-varoshaza-harangok

Most Balázs harangszakértő azt mondta, hogy európai kitekintésben az egyik legpontosabb hangolású harangjátéknak tekinthető a győri. A harangokat egyedileg készítették, 1100 Celsius-fokon öntötték, különlegességüket pedig a forma kialakítása adja, mert véglegesen az határozza meg a hangjukat – közölte. Kiemelte azt is, hogy a másik különlegesség a hangterjedelem, mert a három oktáv annyira széles, hogy a könnyűzenei és a klasszikus zenei irodalomnak szinte a legtöbbjét el tudja játszani.

A harangok mintegy félszáz zeneszámból fognak játszani – mondta Most Balázs, hozzátéve, hogy kialakítanak egy évközi blokkot, amelyben hétköznap húsz zeneszámot játszanak majd, hétvégenként pedig öt tematikus – matiné, operett, népdal, klasszikus és könnyűzenei – blokkból. A könnyűzenei blokkot az önkormányzat szavazásra bocsátja közösségimédia-felületein – jelezte. Mindezek mellett a nagyobb egyházi és állami ünnepekre is összeállítják az ünnepi zenei programot.

MTI Fotók: Krizsán Csaba
Forrás: MTI

2021.08.12