Szeurum – Magyar vizsgafilm Karlovy Varyban


farkas-marcell

Farkas Marcellt meghívták Szeurum című vizsgafilmjével a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásba, melyet az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutat be a European Film Promotion.

Augusztus 20-án kezdődik Közép-Európa legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban, ahol Kis Hajni Külön falka című mozifilmje mellett egy magyar vizsgafilm premierjére is sor kerül. Az európai promóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion Future Frames – Az európai mozi új generációja című válogatásában 10 kitűnő tehetségű, ifjú rendező vizsgafilmjét vonultatja fel, köztük Farkas Marcell Szeurum című alkotását.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Szeurum történetében egy kertvárosi, sci-fi rajongó fiú lesújtott állapotba kerül, miután bátyja úgy dönt, többé nem segít neki beadni a szükséges inzulin injekciót. Az események furcsa fordulatot vesznek, miután találkozik egy lánnyal, aki ablakokon bedobált meteoritokkal próbálja a szeretet terjeszteni. A 16 perces rövidfilm főszerepeit Turi Péter, Major Irma és Sas Zoltán játssza.

A közlámpák fényei ugyanolyan varázslatosak tudnak lenni, mint egy rakéta sugárhajtóműve, de lehet, csak azért gondolom így, mert többször láttam életemben utcalámpát, mint sugárhajtóművet. A Szeurum karakterei ugyanazokat a köröket járják körbe, mint én – a szépet keresik, és az események, amelyek megtörténnek velük, mind a nagy sors részei. Semmi nem viszi jobban előrébb a karaktert és a történetet, mint egy pofás, kis dialóg. Ezt az eszközt szerettem volna elsősorban használni arra, hogy megelevenedjenek a karakterek, amiket az íróm vagy én megálmodtam” – vallja Farkas Marcell.

A Szeurum a 25 éves Farkas Marcell elsőéves vizsgafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A forgatókönyvet a rendező szakos hallgató és Kajlik Eszter írta, az operatőr Csillag Marcell, a vágó Papp Zsuzsanna, a hangmester Kovács Janka, a gyártásvezető Balogh Zsombor volt. A film előzetese itt megtekinthető.

Nemzeti Filmintézet

2021.08.15