Megtartva – Évadbeharangozó sajtóesemény

SzaSzi tudósítása

filharmonikusok03

A Győri Filharmonikus Zenekar 2021. augusztus 10-én meghirdette a 2021/2022-es évadát, amelynek mottója reményteljesen hangsúlyozza: „Megtartva”.

A sajtótájékoztatóra a Szent Mór Bencés Perjelség udvarán került sor, amely új helyszínként csatlakozott a zenekar Zenélő Udvarok sorozatához. A házigazda részéről Sárai-Szabó Kelemen perjel köszöntötte a résztvevőket. „A harmónia szeretete köt össze bennünket” – fogalmazott az elöljáró, aki utalt a bencések és a filharmonikusok jövőbeni szorosabb együttműködésére.

A beharangozón Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy az együttest januártól Rajna Martin vezető karmester erősíti, elődje Berkes Kálmán pedig művészeti vezetőként mutat irányt a továbbiakban, így a fiatalos ambíció, tettrekészség a kiérlelt tapasztalattal párosul, amely már az új évad repertoárjában is megmutatkozik. A járványhelyzet azonban óvatosságra készteti a vezetést, ezért csak most hirdetik meg új programsorozatukat. A bérletstruktúra a hagyományokat követi, ugyanakkor törekednek megtartani a közönség szeretetét, a színvonalat, egymást és az életünkben a zenét, ez magyarázza, hogy hitvallásul ismét a tavalyi év mottóját választották. A társulat kiemelten fontosnak tartja az ifjabb korosztályok integrálását az együttes mindennapjaiba – hangsúlyozta az igazgató –, a generációk közti kiegyensúlyozott kapcsolat ugyanis a szakmai kontinuitás alapfeltétele, így a zenekarban, sőt a menedzsmentben is fiatalítottak.

rajna-martin-balogh-mate
Rajna Martin és Balogh Máté (Emmer László fotója)

Az idei évad tervezésében az elmúlt évtized egyik legtehetségesebb fiatal művészeként számontartott új karmester, Rajna Martin is tevékenyen részt vállalt. Újdonságként az együttes komoly hangsúlyt fektet a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatására, és a következő évadtól a társulat rezidens zeneszerzője a győri születésű Balogh Máté, aki nagy- és kamarazenekari, valamint kamaraformációra írott darabokkal jelentkezik. Győr királyi várossá válásának 750. évi jubileumára már el is készült Raabertür című műve, amely Rajna Martin dirigálásával hangzik majd fel az évad első koncertjén. A hagyományokat a Kékszakállú koncertszerű előadása jelzi szeptemberben, a címszerepben a város szülöttével, Bakonyi Marcellel, Juditot pedig Szántó Andrea énekli a Richter Terem színpadán.

Világsztárok is érkeznek Győrbe a zenekar meghívására. Találkozhat a közönség a Wiener Sängerknaben fiúkórussal, a nemzetközi hírű rézfúvós kvintettel, a Canadian Brass-szal és remélhetőleg a világhírű japán karmesterrel, Otaka Tadaakival is. Nagy örömmel látja vendégül az együttes a győri születésű Hontvári Gábort, aki tavaly a Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterverseny második helyezettje lett. Vezényletével Stravinsky, Debussy, Ravel és Prokofjev művei csendülnek fel jövő áprilisban.

Kuriózum, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzi Bruckner I. szimfóniáját, melynek gyakrabban játszott verzióját egykor városunk büszkesége, Richter János dirigálta Bécsben. Az együttes szándékai szerint a zeneszerző évfordulóján, 2024-ben kiadnak egy lemezt, amelyen Richter János által a világon először bemutatott Bruckner-zeneművek szerepelnek.

A filmzenék kedvelőinek ajánlják John Williams koncertjüket októberben, illetve a Reszkessetek, betörők! című filmzenei estjüket Ernst van Tiel dirigálásával az év végén. Augusztus utolsó felében pótolják a várva várt Amadeus Live című előadásukat.

A győri filharmonikusok a jövőben is számos meghívásnak tesznek eleget, a pécsi Kodály Központ, a bécsi Musikverein, a Müpa Maraton, a Művészetek Palotája színpadai várják a zenészeket.

A zenekar bérletsorozatai Mosonmagyaróváron, Sopronban, Tatabányán, valamint Veszprémben is, illetve Dunaszerdahelyen továbbra is gazdag műsorkínálattal szolgálják a nagyérdeműt. A következő évadra szóló bérletek megújítása augusztus 10-től augusztus 27-ig tart, ezt követően indul az új bérletek vásárlása, illetve szeptember 24-től a jegyértékesítés.

Részletes műsorkínálatot, információkat a Győri Filharmonikus Zenekar honlapján találnak.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2021.08.11