Az admonti bencés apátság könyvtára

Csodálatos könyvtárak 4. rész – tmoni írása

admonti-bences-apatsag-konyvtara

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most az Admonti Szent Balázs bencés rendi apátság könyvtárát.

Az ausztriai, pontosabban stájerországi bibliotékát tartják a világ legnagyobb hozzáférhető szerzetesi könyvgyűjteményének. Az európai késő barokk e remekművének fő jellegzetessége – az évszázadokra kiterjedő tudás összegyűjtése és megőrzése mellett ‒ a különböző művészeti ágak, konkrétan az építészet, a festészet, a szobrászat és az irodalom tökéletes egységbe rendezése.

admonti-bences-apatsag-konyvtara

Magát a kolostort 1074-ben alapította Gebhard salzburgi hercegérsek (1010 körül – 1088), de maga a könyvtárterem 1776-ból származik, és Matthäus Offner apát (1751‒1779) nevéhez fűződik. 1764 körül tervezték, és a következő években Josef Hueber (1715‒1787) osztrák barokk építőmester valósította meg. 1865-ben hatalmas tűzvész pusztított, melyben a könyvtár kivételével szinte az egész épület – beleértve a templomot is – elpusztult. A ma álló szerkezet neogótikus stílusú, és Wilhelm Bücher építész tervezte. A bibliotéka történetének legszomorúbb fejezete, hogy a nácik 2000 orvostudományi könyvet elvittek a dachaui haláltáborba, hogy az ott folyó emberkísérletekhez felhasználják őket.

admonti-bences-apatsag-konyvtara

A belső tér 70 m hosszú, 14 m széles és 13 m magas, ellipszis alakú, galériás, a középső része kupolával fedett – és hihetetlenül fényűző. A 48 ablakos, három részre osztott hatalmas szoba hétrészes mennyezeti freskóciklusa, melyeket Bartolomeo Altomonte (1694-1783) készített, a művészetek és tudományok allegóriáit ábrázolja. A Biblia és az egyházatyák műveinek különböző kiadásai a középső, a teológiai irodalom az északi oldalsó, minden más téma a déli szobában található. Megcsodálhatók Josef Stammel (1695‒1765) apátsági szobrászművész alkotásai, melyek közül a legfigyelemreméltóbb a Vier letzten Dinge (Négy utolsó történés), mely a halál, az ítélet, a menny és a pokol ábrázolása. Csodálatosak a fehér és arany rokokó tárlók, a stukkók, valamint a fehér és barna parketta is.

admonti-bences-apatsag-konyvtara

A gyűjtemény kb. 200.000 kötetből áll, ezekből 70.000 látható a könyvtárteremben. A legértékesebb darabok a kéziratok (a legrégebbi a 8. századból származik) és kódexek (1400 db, köztük egy 11. századi Biblia), valamint az 530 ősnyomtatvány (1500. december 31. előtt nyomtatott művek) és 400 antikva (16. században nyomtatott könyvek). A legrégebbi kézirat a salzburgi Szent Péter-apátságból származik, s maga a kolostoralapító, Gebhard érsek hozta magával. Az itt felhalmozott írott tudás számos kutatási terület számára értékes forrásanyagot kínál. Ez a könyvtár nemcsak esztétikai szempontból lenyűgöző, hanem a világ legfontosabb szent szövegeinek egy részét is tartalmazza.

A könyvtár – díjfizetés után – digitálisan is bejárható 360 fokos 3D minőségben, sőt olyan helyekre is bekukucskálhatnak az érdeklődők, melyek a személyesen odalátogatók elől rejtve maradnak.

tmoni

Forrás: Benediktinerstift Admont, Málnadzsem, Hetedhétország, Travels-Choice, Wikipédia, Wikipedia (német), Culture Trip

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina

2021.08.13