Tévésorozat készül az Aranybulláról, és egy Csík zenekar előadás is filmfeldogozást kap


csik-zenekar

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül sorozat az Aranybulla történetéről, és A fény felé című Csík zenekar (a képen) előadás is filmfeldolgozást kap, valamint a dokumentumfilmes Faragó Annamária is új alkotással jelentkezik, illetve (nagy)vászonra kerül a táncház mozgalom négy évtizede.

Televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI). A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek.

A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében az NFI 600 millió Ft-os gyártási támogatásával. A kalandos úton trónra került II. András az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt. Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi.

Táncház – egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében készül dokumentumfilm a 70-es évek elején ellenálló mozgalomként indult és 30 évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről. A ma is virágzó magyar táncház módszert 2011-ben az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára mint védett hagyományőrző módszert. A Filmintézet 27 millió forintos támogatásával készülő alkotás 4 évtized történetét meséli el, a forgatás erdélyi és magyarországi helyszíneken lesz.

A Kossuth-díjas Csík zenekar szokatlan felállásban pendíti meg a szív húrjait A fény felé című, méltán népszerű adventi műsorában a versek, a népzene és improvizációk ötvözetével. A különleges műsor filmfeldolgozása a Nemzeti Filmintézet 7 millió forintos támogatásával készül.

Az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét és múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása az egykori jászberényi ÁVH börtönből indul, és a világtörténelem emberi kegyetlenségeit, történéseit mutatja be az azt megéltek és leszármazottaik elbeszélésein keresztül. Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió Ft-tal támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Nemzeti Filmintézet
Fotó: Lajtos István

2021.08.10