Plácido Domingo hálakoncert a győri Dunakapu téren

Molnár György írása és képriportja

placido-domingo-koncert-gyor

Nem lehet véletlen, hogy a világ legismertebb énekese, Plácido Domingo és vendégei éppen Győrben adtak augusztus 6-án, pénteken este ingyenes, nagy sikerű hálakoncertet a Dunakapu téren, köszönetüket fejezvén ki ezzel a világ valamennyi egészségügyi dolgozójának, akik a koronavírus-járvány idején emberfeletti teljesítménnyel mentettek életeket, ápoltak betegeket.

A Plácido Domingo spanyol tenor által 1993-ban alapított tehetségkutató világverseny, az Operalia adott évi győzteseit (is) felvonultató VOICES OF rendezvényeit ugyanis 2014-től Győrben, a Széchenyi téren rendezték meg óriási érdeklődés és siker kíséretében, minden esetben együttműködve a Győri Filharmonikus Zenekarral. És az sem lehet véletlen, hogy a helyszín kijelölésében a polgármester dr. Dézsi Csaba András orvosprofesszornak is nagy szerepe volt.

Az egész város izgatottan készült az ingyenes, augusztus 6-i koncertre, a felszabadult regisztrációs jegyek órák alatt elfogytak a Dunakapu téri nemzetközi eseményre. Mind a győriek, mind a szereplők számára ünnep volt az esemény, főleg a pandémia utáni(?) jelen helyzetben, amikor újra élőben láthattuk szeretett művészeinket, ám még bizonyos szabályok betartása mellett.

A kétórás hangversenyen népszerű operaáriák, musical- és operett-, valamint zarzuela részletek és örökzöld slágerek csendültek fel, köztük a Virtuózok főcímzenéje, melyet a Maestro fia, Plácido Domingo Jr. komponált, aki maga is közreműködött a koncerten.

Fellépett továbbá az Operalia nemzetközi énekverseny 2017-es győztese, a román származású Adela Zaharia szoprán, valamint a Virtuózok negyedik évadának korcsoportgyőztese, Balázs-Piri Soma zongorista is. A Győri Filharmonikus Zenekart ezúttal Eugene Kohn (Grammy-díjra jelölt amerikai karmester) vezényelte.

Szomorúságomra, a covid-járvány ellen elrendelt biztonsági követelményekre és a szervezők által előírtakra figyelemmel a rendezvényen csak egy rövid ideig volt szabad közelről fényképeket készítenem. Nagyon remélem, hogy fotóimban ennek ellenére sikerült megfognom és kellőképpen érzékeltetnem, ahogy a karmester együtt élt nemcsak a zenészekkel, de szinte együtt mozgott, együtt énekelt, együtt örült a fellépő művészekkel is. A rendezvény vizuális élvezetét figyelemre méltó színpadi háttérképek emelték még magasabb rangra.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2021.08.09