Robert Downey Jr. Vietnámba megy, Alice a budapesti Csodaországban, előzménysorozatot kap a Grease

Három filmes hír a nagyvilágból

robert-downey-jr-alice-in-wonderland-grease-rydell-high

Robert Downey Jr. is játszani fog a Viet Thanh Nguyen vietnámi-amerikai író nagysikerű regényéből, A szimpatizáns című Pulitzer-díjas kémthrillerből készülő televíziós produkcióban – számolt be róla a The Variety című filmes portál.

Az HBO és az A24 stúdió közös projektjét Los Angelesben és Vietnámban fogják forgatni. A filmet a cannes-i nagydíjas Pak Csan Vuk (Oldboy, A szobalány) rendezi. A szimpatizáns egy kultúrákon átívelő szatíra egy félig francia, félig vietnámi kém küzdelmeiről a vietnámi háború utolsó napjaiban, majd később a száműzetésben. Robert Downey Jr. több szerepben, egyebek között politikusként, CIA-alkalmazottként és hollywoodi filmrendezőként is feltűnik a produkcióban, amelynek munkálatait vezető producerként is segíti. A főszereplőt és a döntően vietnámi szereplőgárda többségét még keresik.

Magyarország látványosságai keltik életre Lewis Carroll csodaországát a Get Lost című amerikai-magyar koprodukcióban készülő nagyszabású mozifilmben – közölte a Nemzeti Filmintézet. A főszereplők között lesz Ella Bleu Travolta, Sasha Luss, Edouard Philipponnat, Terrence Howard és James Cromwell, a rendező pedig Daniela Amavia. A forgatás – melyen több mint 60 magyar szakember is dolgozik – július végén kezdődött, a Get Lost bemutatóját jövő nyárra tervezik az alkotók.

A magyar Filmsquad és az amerikai Patriot Pictures koprodukciójában készülő mozifilm magyarországi helyszíneken – többek között az aszódi, a turai kastélyban, a Dunakanyarban, a budapesti Halászbástyán, a Hősök terén, a Gellért Hotelben, a Vajdahunyad várában és az Operettszínházban – kelti életre Lewis Carroll csodaországát. A magyar népzenétől kezdve kultúránk megannyi jellegzetességéig a Get Lost egyedülálló magyar értékeket vonultat fel, melyek a film streaming- és mozibemutatója által számos nézőhöz eljutnak majd szerte a világban.

A Get Lost főhőse Alicia, akinek egyetlen célja és vágya teljesíteni édesanyja utolsó kívánságát. Útja alatt rengeteg akadályba és kihívásba ütközik. Eljut Csodaországba, Budapest misztikus városába, ahol döntenie kell: Csodaországot választja, és a mesében éli tovább életét, vagy visszatér a valóságba, és a felnőtté válás útjára lép. A film producere Michael Mendelsohn (Rómeó + Júlia, Harcosok klubja, Mátrix) és Major István (Liza, a rókatündér, FOMO, Aurora Borealis – Északi fény), executive producere Natalie Perrotta. A Nemzeti Filmintézet a filmnek 180 millió forint gyártási támogatást szavazott meg.

Tízrészes előzménysorozat készül a Pomádé (Grease) című világhírű, 1978-as musicalfilmhez Grease: Rise of the Pink Ladies címmel (de Grease: Rydell High címmel is olvasható a projekt) – számolt be a The Hollywood Reporter című filmes portál. A Paramount Plus streamingszolgáltatás számára készülő előzményszéria története négy évvel korábban játszódik, mint az eredeti film. A produkció rövid összefoglalója szerint „mielőtt a rock’n’rollról szólt volna minden, mielőtt a T-Birds tagjai lettek volna a legmenőbbek a suliban, négy lány a saját elképzelései szerint múlatta az időt, olyan erkölcsi riadalmat okozva, amely örökre megváltoztatta a Rydell High életét”.

Az 1978-as filmben Stockard Channing, Didi Conn, Dinah Manoff és Jamie Donnelly alkották a rózsaszín dzsekiben járó Pink Ladies-t. A sorozatot eredetileg az HBO Max rendelte meg 2019 októberében, ám végül a Paramount Plusnál landolt. Annabel Oakes (Több, mint normális) a széria kreátora, aki vezető producerként is részt vesz a munkálatokban. Summer Lovin’ címmel előzményfilm is készül a Pomádéhoz Brett Haley rendezésében. A Grease 1978-ban indult hódító útjára, Danny Zuko (John Travolta) és Sandy Olsson (Olivia Newton-John) középiskolás szerelmének sztorija azóta is nagy siker.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.08.08