Szenes Hanna-relikviákat tett közzé az Izraeli Nemzeti Könyvtár


szenes-hanna

Születésének századik évfordulója alkalmából Szenes Hanna-relikviákat tett közzé az Izraeli Nemzeti Könyvtár.

Az Izraelben nemzeti hősnek tekintett, Budapesten kivégzett ejtőernyős katona és költőnő, Szenes Hanna (1921-1944) születése századik évfordulójának megünneplésére a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtár több tucatnyi emléket digitalizált a nemrégiben megszerzett Szenes-archívumból, amelyek közül számosat még soha nem tettek közzé a világhálón.

Az érdeklődők az egész világon első alkalommal férhetnek hozzá a digitálisan nyilvánosságra hozott Szenes Hanna-emlékekhez, a rajzokhoz, jegyzetfüzetekhez, a naplókhoz, a Bat Micva bizonyítványhoz és más személyes dokumentumokhoz.

A 23 éves korában megölt költőnő gazdag és jelentős irodalmi örökséget hagyott hátra, mely tavaly év végén került a jeruzsálemi Izraeli Nemzeti Könyvtárba. Azóta az intézmény szakemberei katalogizálják, archiválják és digitalizálják a kéziratokat, jegyzetfüzeteket, fényképeket, dokumentumokat és személyes tárgyakat.

A gyűjtemény talán két legmegindítóbb eleme az a két feljegyzés, melyeket Szenes Hanna ruhájában találtak kivégzése után: utolsó verse és egy személyes levél édesanyjához. Az archívum alapja a Szdot Jam nevű kibucban, utolsó otthonában halála után megtalált bőrönd tartalma, benne fényképezőgépe, írógépe, levelezése és verseit is tartalmazó jegyzetfüzetei, amelyhez a második világháború után Izraelbe költözött édesanyja hozzáadta az addig általa Budapesten őrzött fényképeket, első irodalmi próbálkozásait, utolsó verseit és üzeneteit.

A magyar származású, élete utolsó éveit az akkori Palesztinában töltő, majd Budapesten 1944. november 7-én, a brit hadsereg Zsidó brigádja harcosaként kivégzett költőnő irodalmi hagyatéka korábban családja birtokában volt.

Az 1892-ben Jeruzsálemben alapított Izraeli Nemzeti Könyvtár (NLI) a zsidó nép kollektív emlékezete számára fontos szöveges emlékek megőrzését szolgálja a zsidó nép világszerte szétszóratásban élő, valamint Izraelben letelepedett része számára.

Szenes Hanna nevét Budapest VII. kerületében egy park viseli, ugyanitt látható 2020 óta Kolodko Mihálynak az ejtőernyőslányt ábrázoló miniszobra. Dombóváron teret neveztek el róla. De nemcsak itthon, hanem Izraelben is több utca névadója.

Shiri Zsuzsa
Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2021.08.03