Nyanyulok – könyvbemutatón jártunk

SzaSzi tudósítása

nyanyulok01

Így éltünk mi... avagy: NYANYULOK – ezzel a címmel jelent meg a győrszentiváni szerző Királyilus, azaz Király Ervinné Ilus könyve, amelyet 2021. július 29-én sajtótájékoztató keretében ismerhettünk meg.

Az írásmű szerzői ajánlásában ezt olvashatjuk: „A Nyanyulok nosztalgikus, hiteles, apró történetek arról, hogyan éltünk Győr környékén, sok-sok vidámsággal és csurig öniróniával fűszerezve. A nyanyulok szót én találtam ki, úgymint az „Egyszemgyerek”-et és az „Azuram” megszólítást.” A családi történetek hátterében azonban élénken megelevenedik a város, a Vagongyár, a lengyelpiac, az egykori szórakozóhelyek, így a visszaemlékezést sokan magukénak érezhetik. A bensőséges hangulatok megidézése olyan időutazásra csábítja az olvasót, amely kikapcsol a hétköznapokból, elgondolkodtat, ugyanakkor szívmelengetően emberi.

A sajtótájékoztatón Radnóti Ákos alpolgármester hangsúlyozta, hogy a lokálpatriotizmus erősítése kiemelt cél, aktualitását Győr várossá válásának 750. évfordulója adja, amelyet sokszínű módon ünneplünk, született már emlékérem, köztéri alkotás, album, könyvek, és lesz harangjáték, emlékbélyeg is, ami ezt a szívügyet szolgálja.

Dr. Sík Sándor, Győrszentiván önkormányzati képviselője a kiadvány keletkezéséről szólt, amelyből megtudhattuk, hogy Király Ilus néhány éve a közösségi média felületén osztotta meg kis történeteit, gondolatait, amelyek népszerűségük folytán követőtáborra találtak. Ezen túl Ilona nyugdíjasként a művészetek felé fordult, kövekre festett, akvarellel próbálkozott, amelyek egyéniségét gazdagítják, néhány a kötetben is látható. A hangulatteremtést a szerző életéből származó régi fényképek is szolgálják. Végeredményben egy olyan könyv született, amelyből mindenki egy kicsit magára ismerhet – hangsúlyozta a képviselő.

A bemutatón a szerző Király Ilus nem volt jelent, amelynek okát a felkérésére megjelenő Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház művésze, a Király család jó barátja és régi ismerője világította meg. Ilus egyetlen fia, a két kisgyerekes, 37 éves Gábor ez év márciusában a covid áldozata lett. Gyászában osztozva a művésznő az ő emlékére ajánlotta a színes, hangulatos kiadványt.

A Királyilus: Így éltünk mi... avagy: Nyanyulok – 2021 forintért megvásárolható a belvárosi Lokálpatrióta Könyvesboltban, a Baross úti Látogatóközpontban, valamint a Győr+ Média székházában (Kodály Zoltán u.32/a.).

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs, Ács Tamás (1., 5. kép)

2021.07.30