Kelet fehér aranya – hajóroncsok kincsei a Magyar Ispitában

Kiállításon jártunk

kínai porcelán 01

Kelet fehér aranya címmel nyílt kiállítás 2021. július 17-én a Magyar Ispitában. A tárlat igazi kuriózum, válogatás Bácsi Magda felbecsülhetetlen kultúrértéket képviselő távol-keleti gyűjteményéből, amely a világon is egyedülálló.

A győri Bácsi Magda a Svéd Királyi Operaház brácsaművészeként futott be karriert, több évig játszott a híres milánói Scalában, és bár a művészet iránti fogékonyságát a szülői házból hozta magával, a kínai porcelánok és kultúra iránti vonzalmát egy Hongkongban látott kiállítás ébresztette fel – olvasható a gyűjtőt bemutató tájékoztatón. A véletlenszerű vásárlások később tudatos szenvedéllyé nőttek. A művésznő 1994-ben hazaköltözött Győrbe. 2007-ben városunkban, 2011-ben pedig az Iparművészeti Múzeumban láthattak az érdeklődők egy válogatást a keleti kincsekből. 2013-ban a tulajdonos úgy döntött, hogy az életen át gyűjtött műkincsek jelentős hányadát, közel 300 tárgyat az Iparművészeti Múzeumnak adományozza, ami az utóbbi fél évszázad legjelentősebb hazai magánfelajánlása volt.

A bemutatott tárgyak, zömében porcelánok az évezredes hagyományokkal rendelkező orientális kerámiaművészetet mutatják be a 10. századtól egészen a 19. századig, köztük Erős Ágost (1670-1733) szász választófejedelem és lengyel király híres gyűjteményét képező darabokkal. Külön érdekessége, hogy számos tagja a búvárrégészek által a felszínre hozott, nemcsak kínai, hanem japán, tájföldi, vietnámi, tehát szélesebb értelemben dél-kínai tengerfenékről megmentett hajólelet. Némelyiken még láthatók a megkövesedett tengeri üledék nyomai (utolsó képünk). Emellett a reprezentatív válogatást a kínai kultúra más termékei is gazdagítják. Rendkívül hangulatteremtő a tusképek, selyemtekercsek, lakkmunkák, faragott fa szekrénykék, csontfaragások együttese. A gyűjtő Bácsi Magda kalandos életéről, illetve a Dél-kínai-tenger titkairól egy-egy kivetítőn szerezhetünk bővebb információt, az elsüllyedt hajók kincseinek feltárásáról, a különböző művészi technikákról eligazító táblák mesélnek.

A győri származású gyűjtő hölgy szépség iránti szenvedélyét örömmel osztja meg másokkal, erről győződhetnek meg mindazok, akik szeptember 26-ig ellátogatnak a Magyar Ispita kiállítására.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.07.29