Hunto & Mister Thoms: Connectivity Matters (Shoreditch, London)

Street art – utcai művészet 3. rész – Szilvási Krisztián írása

hunto-mister-thoms-connectivity-matters

Igazán vibráló falfestmény fogadja a London Shoreditch nevű művésznegyedében sétálgatókat a King John Courtön. Különös pikantériája, hogy két teljesen eltérő világot képviselő street artos közös projektjeként valósult meg: Hunto és Mister Thoms Connectivity Matters című alkotása tökéletesen integrálja egyéni stílusukat és karaktereiket.

2018 év elején a Colt nevű, technológiai szolgáltatásokat nyújtó vállalat megbízta a Global Street Art ügynökséget, amely elkötelezett híve a „kifestett városoknak” (painted cities), hogy szervezze meg Shoreditch legnagyobb falfestményét. London kreatív fiatalokról, divatdiktátorokról, menő klubokról és bárokról, gasztro-, vintage- és dizájnerüzletekről híres művésznegyede egyben a város street art (egyre inkább megrendelésre készülő) alkotásainak is az egyik leglátványosabb helyszíneként vált ismertté (Camden mellett). A Colt elképzelésének a King John Courtön találtak helyet, közvetlenül a Great Eastern Street háta mögött. A nagy épülettömb két oldalán kezdett el dolgozni a két olasz művész, Hunto és Mister Thoms a „connectivity” (összekapcsolhatóság) témájában.

Hatalmas, közös alkotásuk, a Connectivity Matters (melynek csak a kisebbik oldala látható a képen) remekül ötvözi a technológiát és a kreativitást, és természetesen megpróbál párbeszédet folytatni a környező városi tájjal. A két művész személyes stílusuk és karakterük fúzióját hozta létre. Hunto ikonikus portréit Picasso és a kubizmus inspirációjával, de élénk és intenzív színeket használva festette meg, és egy kerek „ablakon” belül csoportosította a karaktereket. Mister Thoms pedig egymáshoz kapcsolódó figurák és tárgyak hálózatát hozta létre, amelyek beszélőket, hallgatókat, webkamerákat ábrázolnak. Minden elemet valamilyen csőszerűség köt össze a többivel, megmutatva, hogy életünk részei szigorúan összekapcsolódnak, mindez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy elgondolkodjunk modern társadalmunkról.

Az 1982-ben Dél-Olaszországban, Brindisiben született Hunto 1997 körül kezdett graffitiket készíteni. Összetéveszthetetlen stílusa merész formákon és feltűnő színkombinációkon alapul, alkotásai az emberi kapcsolatok, a család, a szerelem, az erotika összefonódó témáinak folyamatos felfedezései. A 35 éves, római Mister Thoms (polgári nevén Diego della Posta) közel 20 éve tevékenykedik. A festő, grafikus, dekoratőr, rajzfilmes, szobrász, designer, storyboarder, illusztrátor és nagy tehetségű utcai művész inspirációit az emberekkel folytatott beszélgetésekből meríti, stílusára elsősorban a szürrealizmus, de a rajzfilmek, képregények és filmek is hatással vannak.

Szilvási Krisztián

Forrás: hookedblog.co.uk, artring.it, graffitistreet.com, streetart.com, ag18.at

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Dan Kitchener: A Rainy Night in Tokyo (Camden, London)
2. rész: Bordalo II: Lince Ibérico (Parque das Nações, Lisszabon)

2021.08.06