A világ legjobb könnyűzenei énekesei

Hát ez csúcs! 24. rész – tmoni írása

mikrofon

Kik a legjobb énekesek? Nehéz eldönteni, mert ez nem egzakt kategória, hanem szubjektív: a sok tehetséges művész közül mindenkinek más tetszik. Ráadásul különböző szempontok alapján ítélnek a kritikusok, a zenei szakértők és a műélvezők. Jelen írásunkban megpróbálkozunk egy viszonylag objektív toplistát összeállítani, mely több aspektust is figyelembe vesz.

Kiindulópontként az amerikai ConcertHotels portál vizsgálatát használtuk: a stúdióban kiénekelt legmagasabb és legmélyebb hangok alapján állapították meg a világ legjobb énekeseinek hangterjedelmét. Ezek az adatok a művész hangjának egy bizonyos aspektusát mutatják meg. A könnyűzenében ikonikusnak számító Rolling Stone magazin is összeállította a maga listáját, mely a szakértők véleményét tükrözi. Ehhez adtuk hozzá egy amerikai és egy európai közönségszavazás eredményét, figyelembe vettük az előadók hangjának, technikájának egyedi sajátosságait, valamint a Grammy-győzelmeket is. Mindezeket a szempontokat súlyoztuk, és az alábbi eredményt kaptuk.

marvin-gaye

A tizedik helyet az amerikai ütőhangszeres-énekes Marvin Gaye (1939-1984) foglalta el, aki a 6. legnagyobb hangterjedelemmel rendelkezett, és a Rolling Stone magazin szerkesztői szerint minden idők 6. legjobb énekese. Sajnos a mai közönség már alig-alig ismeri. A tenor 1960 és 1984 között zenélt aktívan soul, R&B, jazz és funk műfajokban. Ő rakta le a pszichedelikus soul stílus alapjait, nem véletlenül nevezték a soul hercegének. Problémás magánéletét is feledtetni tudta, ha mikrofont ragadott, és csodálatos hangjával elkápráztatta közönségét. Négy oktávot hibátlanul bírt a hangja, de komfortzónájában, a 3 oktávban mindenféle megerőltetés nélkül mozgott, a legnehezebb váltásokat is beleértve.

john-lennon

Minden idők kilencedik legjobb énekese a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, a brit John Lennon lett (1940-1980), aki Paul McCartney-val együttműködve, a The Beatles tagjaként komoly hatást gyakorolt a beat és a rock fejlődésére. Többek között meghonosították az elektronikus effekteket a rockzenében, s ezzel elősegítették egy új zenei stílus kialakulását. Hihetetlen, de gyűlölte a saját hangját, ezért duplán vette fel a dalokat, hátha jobb lesz valamelyik (duplasávos ének), és gyakran kérte a Beatles producerét, George Martint, hogy nyomja el hangjának zöngéit. Orgánumát az egész világ ismeri mind a Beatles-ből, mind szólókarrierjéből. A Rolling Stone magazin és az európai közönség szerint ő a világ 5. legjobb előadóművésze.

paul-mccartney

A nyolcadik legjobb énekes a világon szintén a Beatles-ben vált ismertté: Paul McCartney (1942-), a 20. század egyik zenei ikonja, a brit rockzene megtestesítője. Ő a 9. legnagyobb hangterjedelmű előadóművész, Európa 8. legkedveltebb előadója, és 18 Grammy-díj birtokosa. A brit birodalom lovagja autodidakta zenész, játszik basszusgitáron, valamint billentyűs és ütőhangszereken. Tenor vokálállománya sokoldalú és széles, zenei érdeklődése eklektikus: a poptól a klasszikus muzsikáig mindenre nyitott, beleértve az elektronikát is, így nem csoda, ha mind a Beatles-szel, mind szólókarrierjében kísérletezett a különféle zenei és vokális stílusokkal.

mariah-carey-prince

A hetedik helyezésen két amerikai sztár osztozik: a pop és R&B énekesnő Mariah Carey (1969-) és Prince (1958-2016), aki több mint 30 évig volt meghatározó alakja a popzenének. A művésznő hangterjedelme öt oktáv – ő a világon a második ebben a tekintetben, és könnyedén mozog benne. Sokan dicsérik koloratúra magasságait, de saját bevallása szerint eredetileg mezzoszoprán volt, és sok-sok munkájába került, hogy jelenlegi hangját elérje, melynek eredményeként képes a női hang legmagasabb regiszterében, az ún. flageoletben is énekelni. Gyönyörűséges hajlításai pedig olyanok, mint a drágakövek. Prince roppant innovatív volt: rengeteg stílusból merített, és az eredmény mindig egyedi és meghökkentő lett. Énekhangja falzettől baritonig terjedt könnyed váltásokkal – ő volt a 3. legnagyobb hangterjedelmű művész, de igazából született tenor. Multi-instrumentalista előadóként ismert, az első öt albumán mind a 27 hangszeren ő játszott.

freddie-mercury

Minden idők hatodik legjobb énekese a párszi indiai származású brit énekes, Freddie Mercury (1946-1991), a Queen együttes frontembere. A legelismertebb pop-rock énekesek, valamint a legszínesebb színpadi előadók közé sorolják. Hangja nagyon jellegzetes volt, alapból bariton, de a legtöbb dalt tenor hangfekvésben adta elő. Kristálytisztán, természetesen és erőteljesen énekelt. A közhiedelemmel ellentétben nem volt öt oktáv a hangterjedelme, tízen is megelőzik a legnagyobb hangterjedelmű zenészek listáján, de – mint egy tudományos kutatás bebizonyította – rendkívüli fizikai adottságai voltak: hangszalagjai gyorsabban mozogtak az átlagosnál (vibratio). Az amerikai közönség szerint ő a valaha élt legjobb énekes, és az európaiaknál is a 2. helyen áll.

stevie-wonder

Toplistánk ötödik helyét a vak, amerikai énekes, Stevie Wonder (1950-) szerezte meg. A kritikusok többször nevezték zseninek, a popzene kiemelkedő alakjának, egyszemélyes zenekarnak, az R&B hangzásvilág bővítőjének. Olyan stílusbeli megközelítések úttörője volt, melyek alapjaiban határozták meg a popzene alakulását, különös tekintettel a műfajok keveredésére. A 25 Grammy-győzelmet begyűjtő zenész a Rolling Stone magazin szerint a 9. legjobb énekes. A legelismertebb zenészek közé tartozik, akinek még filmzenei Oscart is sikerült szereznie. Tenor hangja mind a pop, mind a soul, mind az R&B műfajban kiváló.

elvis-presley-axl-rose

A negyedik két amerikai énekes lett: a rock ’n’ roll királya, Elvis Presley (1935-1977) és Axl Rose (1962-), a Guns N’ Roses frontembere. A kulturális ikon, Elvis központi figura volt a rockabilly fejlődésében. Jellemzője a nyers, érzelmes és homályos énekstílus, valamint a blues ritmusos érzésének hangsúlyozása. Énekhangja magas és izgalmas volt karrierje elején, jóval alacsonyabb és zavarba ejtő a végén. Tehetségének megnyilvánulásai: hangjának melegsége, a vibrato technika, a természetes falsettó (fejhang) tartományának ellenőrzött használata, énekének finomsága és mesteri nyugodtsága. Baritonnak és tenornak is minősítették, valószínűkeg hangszínének széles skálája miatt. Axl az egyik legeredetibb egyéniség a rock világában, és amit kevesen tudnak, neki van a legnagyobb hangterjedelme a világon: több mint öt oktáv. A hangja rendkívül egyedi: jellegzetes a hangszíne, elképesztő az ereje, és egyedülálló az energiája. Amit pedig az AC/DC énekeseként produkált nem is olyan régen, bebizonyította, hogy mi mindenre képes.

ray-charles

A világ harmadik legjobb énekesének Ray Charles (1930-2004) bizonyult, akinek megadatott az amerikai zene egyik legismertebb hangja. Ő volt a hangok mestere, melyeket csodásan irányított, fegyelmezett, harmóniába rendezett a dinamika és a ritmus ötletes finomságaival és intenzív érzelmekkel. Ez a tehetséges bariton képes volt énekelni a magas tenor tartományban is teljes hangon, fejhangon és falsettóban is. A 17-szeres Grammy-díjas művész a Rolling Stone magazin szerint a második legjobb előadóművész.

michael-jackson

A könnyűzenei előadóművészet történetének második legkiemelkedőbb alakjának a pop királya, Michael Jackson (1958-2009) bizonyult. Kontratenor hangja és stílusa több műfaj művészeit befolyásolta. Vokálja könnyed, agilis és fürge volt, ereje és állóképessége lehetővé tette a hangok remegés nélküli kitartását. A közhiedelemmel ellentétben tudott a teljes hangján énekelni, nem hagyatkozott – bár gyakran használta – kizárólag a falzett regiszterére. A mély hangtartománya meglepően sötét volt, és itt nem is annyira könnyed az énekhangja, de kristálytisztán énekelt, és képes volt a világos, lágy hangok mellett durvább, metszőbb tónusra is. Az amerikai közönség véleménye szerint ő a második legjobb énekes a világon, az európaiak szerint pedig ő az első.

aretha-franklin

Minden idők legnagyszerűbb énekese a tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, Aretha Franklin (1942-2018) lett. A művésznő a soul és az amerikai popzene legnagyobbjai közé tartozik. Zenei stílusát leginkább a soul és a gospel keveredése jellemzi. A kritikusok kedvelték, kiválónak minősítették, és ezzel egyetért a Rolling Stone magazin is: szerintük ő minden idők legjobb énekese. Énekhangja rugalmas volt, előadásmódja pedig érzelmes. A soul királynőjét a szakemberek hatalmas mezzoszopránként jellemezték, és méltatták zenei intelligenciáját és dalainak érzelmi erejét. 1998-ban, a 40. Grammy-gálán, a Radio City Music Hall színpadán Pavarottinak kellett volna előadni Puccini Turandotjából a Nessun dorma áriát, de orvosa tanácsára le kellett mondania a fellépést, így egy beugróra volt szükség. Arethára esett a választás, az énekfenomén pedig megújított egy operaáriát…

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, Jelen, Femcafe.hu, Rockbook, Petőfi Live, Index, Nuus.hu, transindex, ConcertHotels, Rolling Stone, Grammy Awards

A képek a pxhere.com, Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt

2021.08.03