Budapesten, a Népstadionban 70 ezer néző előtt koncertezik a Queen együttes

ZENE a napon: 1986. július 27. ‒ tmoni írása

1986-queen-nepstadion-budapest-ticket

1986. július 27-én a brit Queen együttes először lépett fel Magyarországon. Ez volt a Kádár-korszak első jelentős könnyűzenei eseménye, a magyar popkultúra egyik legjelentősebb mérföldköve, valamint az első stadionkoncert a vasfüggöny mögött, melyet a világ élvonalába tartozó rockzenekar adott.

Abban az időben a keleti blokk országaiba nem sok nyugati zenész jutott el, ezért ez a show igencsak különlegesnek számított. Így nem csoda, ha az átlagosan 200 Ft-ba kerülő jegyek két nap alatt elkeltek, pedig hosszú órákat kellett sorban állni értük, és négynél többet nem lehetett vásárolni. Valószínűleg egy második koncert is telt házzal ment volna.

A 26 fellépésre tervezett Magic Tour turné 21. és egyetlen keleti állomása volt a budapesti Népstadion, ahol 70 ezren (más források szerint 76 ezren) voltak kíváncsiak a rendkívül egyedi hangzásvilágáról, valamint a roppant látványos színpadi előadásmódjukról ismert rockbandára. A koncertet Magyarország 17 legjobb operatőre Ragályi Elemér irányításával rögzítette, és ehhez felhasználták az ország összes rendelkezésre álló, megfelelő minőségű felszerelését: 17 db 35 mm-es kamerát, az összes lámpát és 25 mérföld filmet. Ráadásul a Népstadion aznap este egy nagyobb város áramfogyasztását produkálta. A Zsombolyai János által rendezett egész estés koncertfilm (producer Mihályi György, az akkori InterCom alapítója) az A Magic – a Queen Budapesten címet kapta, míg a 2012-es újrakiadás Hungarian Rhapsody-ként vált ismertté. A film nem kizárólag az együttes népstadionbeli fellépésével foglalkozik, ízelítőt ad a zenészek Budapesten töltött napjaiból is: Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor és John Deacon Bécsből, szárnyashajóval érkezett a Dunán, próbáltak a helyszínen, ellátogattak a Margitszigetre és Szentendére, sőt gokartoztak az abban az évben nyílt Hungaroringen. A turné egyetlen helyszínén sem tartózkodtak 2-3 napnál többet, csak Magyarországon töltöttek el majdnem egy egész hetet.

A zenekarnak ez volt az első kelet-európai koncertje, és több éves komoly szervezőmunka előzte meg létrejöttét. Tárgyaltak Csehszlovákiával és a Szovjetunióval is, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk. De nekünk igen! Voltak baljós előjelek (bombafenyegetés), használhatatlannak látszó üzleti tervek, nyugati profizmus és szocialista bürokrácia – mégis sikerült tető alá hozni a megakoncertet 70 ezer rajongó legnagyobb megelégedésére. Pedig kevesen hittek benne… Hegedüs László, a Multimedia igazgatója vetette fel az ötletet, Jónásné Hidasy Eleonóra, az Ifjúsági Rendező Iroda művészeti vezetője és még néhány fanatikus csatlakozott – és megcsinálták. 3 év kellett hozzá, hogy megszülessen a megállapodás, ugyanis „A Queen menedzsmentjének nem volt elég, hogy kifizetjük a fellépti díjat, a költségeiket, garantáljuk a biztonságukat meg minden extrát, ennél sokkal többet akartak: el kellett nyernünk a bizalmukat.” (Hegedűs László) A rendezvény költségvetése több mint 20 millió Ft volt, a jegyek pedig helytől függően 160, 250 és 300 Ft-ba kerültek (a koncert napján a jegyüzérek 1700 Ft-ot is elkértek értük). A zenekar gázsija titok volt, ehhez ragaszkodtak, nehogy a nyugati promóterek, akik jóval többet fizettek, megtudják. Ez az információ még ma sem publikus, de úgy hírlik, 110.000 dollárt kaptak. Minden költséget devizában kellett fizetni, és az egészet az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat, az Interkoncert, a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezője, valamint a Népstadion finanszírozta a Magyar Nemzeti Bankon keresztül. S mivel az igényelt összeg a korabeli viszonyokhoz képest irreálisan magas volt, engedély is kellett hozzá. De a film nélkül így sem lett volna nyereséges a koncert. Na és persze az állambiztonsági szervek, valamint a rendőrség kiemelt figyelmet szentelt a rangos zenei eseménynek, de szerencsére se bombatámadás nem történt, se rendszerellenes tüntetés nem volt. Nem rendőrök, hanem sportolók és egyetemisták vigyázták a rendet, mert nem akarták provokálni a fiatalokat, de azért a készenlétei rendőrség több száz tagja perceken belül a helyszínen termett volna baj esetén.

A két és fél méter magas, 40 méter hosszú és 15 méter széles színpadon az előzenekar a Z’Zi Labor volt a Veresegyházi Asszonykórussal, a káprázatos show-ban pedig elhangzottak a zenekar népszerű dalai a következő sorrendben: One Vision, Tie Your Mother Down, In The Lap Of The Gods...Revisited, Seven Seas Of Rhye, Tear It Up, A Kind Of Magic, Under Pressure, Another One Bites The Dust, Who Wants To Live Forever, I Want To Break Free, Now I'm Here, Love Of My Life, Is This The World We Created?, (You’re So Square) Baby I Don’t Care, Hello Mary Lou, Tutti Frutti, Bohemian Rhapsody, Hammer To Fall, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are The Champions, God Save The Queen.

Az I Want To Break Free után egy improvizációt hallhatott a közönség, melynek különlegességét az adta, hogy az énekes impró igen ritka, egy Mercury-rögtönzés pedig igazi ínyencfalat. Utána pedig egy gitár szóló következett, melyet Brian May prezentált. És az est csúcspontjaként, a Love of My Love után Freddie előadta a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert magyar népdalt, melynek a hallgatóságra gyakorolt hatásából az sem vont le semmit, hogy a szöveget a tenyerébe írt puskáról olvasta. Mindenki nagyra értékelte a gesztust, annál is inkább, mert az énekes kiejtése meglehetősen jó volt. Látszott, hogy gyakorolta szép, magyar nyelvünket, melyet a külföldiek nagyon nehéznek találnak.

A nagyszabású koncert felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek, aki élőben láthatta a legendás zenészeket. Lehengerlőek voltak, magukkal ragadóak, varázslatos hangulatot teremtettek, felvonultatták a nyugati show-business tökéletesen megtervezett fény- és hangtechnikáját, és lenyűgözték a közönséget. A zenekar is jól érezte magát Magyarországon, amit mi sem bizonyít jobban, mint Brian May (tudták, hogy asztrofizikus?) kedves sztorija, mikor is hazánkba jött két kísérővel felmérni a terepet, és lerobbant a kocsijuk Biatorbágyon. Míg a felmentő seregre vártak, egy füstös kocsmába tértek be, de nem volt náluk készpénz, csak hitelkártya, és a kocsmáros így is kiszolgálta őket. Brian boldog volt, hogy megvendégelték anélkül, hogy tudták volna, ki is ő valójában.

tmoni

Forrás: Queen Live, Petőfi Live, HVG, Index, Wikipédia, Nyugat, WMN, Transindex - A napos oldal, Cultura Magazin

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve.

2021.07.27