Sztárszínészek videóklipekben 8. rész: Natalie Portman

James Blake: My Willing Heart – Szilvási Krisztián írása

natalie-portman-james-blake-my-willing-heart

Kevesen indítják korábban „színészi” karrierjüket, mint Amalia Millepied. Natalie Portman most 4 éves lánya már magzatkorában a kamerák előtt „szerepelt”: az elektronikus műfajokban zenélő James Blake 2017-es videóklipjében, a My Willing Heart ütemei közben ugyanis látványosan mozgolódott Oscar-díjas anyukája hasában.

Szokás szerint kezdjük az elején: az 1988 őszén született angol James Blake (Litherland) neve Magyarországon olyan sokat talán nem mond senkinek, holott a londoni multiinstrumentalista énekes-dalszerző-producernek azért már Grammy-díja is van. Eddig négy önálló albuma került a boltokba, az utolsó 2019-ben Assume Form címen, legnagyobb sikerét ezzel aratta (21. hely a US Billboard 200-on). Blake korai zenéire a UK dance és bass elektronikus részei hatottak, valamint a 90-es évek trip hopja és amerikai R&B-je – ezt az időszakát az újságírók a post-dubstep címkével illetik. Később vokálja és zongorája hangsúlyosabbá vált, miközben a hagyományos dalszerkezetek egyre inkább előtérbe kerültek nála, tükrözve a gospel, a soul és az ambient zene hatását. Az elektronikus megközelítést balladisztikus hangzással integrálta, mindezt soul-hangsúlyos énekkel megtoldva.

Harmadik albuma 2016 májusában jelent meg The Colour in Anything címmel, amely összességében kedvező kritikákat kapott: „páratlan, tágas és lehetetlen textúrájú”, ahol „Blake mindenekelőtt a boldogságot és az önismeretet kívánja előtérbe helyezni”, ehhez pedig a mondanivalót elsősorban lírai metaforák segítségével fejti ki. A lemezről a Bon Iverrel közös I Need a Forest Fire című dalhoz már készítettek egy fény-árnyék vizualitásra épülő klipet, majd elhatározták, hogy videót forgatnak a Frank Ocean társaságában írt My Willing Hearthoz is. A friss Oscar-jelölt Natalie Portman (Jackie) főszereplése jócskán meglepetésként hatott, mert bár 2006-ban tök vicces volt a botrányosan szabadszájú Natalie’s Rap-ben (2.0-ás verziója itt látható), és azért Paul McCartney-nál is feltűnt kétszer (Dance Tonight és My Valentine), viszont 2017 elején éppen mindenórásan várta második gyermeke megszületését (Aleph 2011-ben látta meg a napvilágot).

A terhesség témája amúgy Beyoncé révén akkoriban rendesen a kirakatban volt (a Baby Bump fotója és a pocakos Grammy-fellépése), a My Willing Hearthoz forgatott klip pedig egy tisztelgés az anyaság szépsége előtt. A videót rendezőként az amerikai független filmes Anna Rose Holmer jegyzi, aki tucatnyi díjat gyűjtött be az egy fekete táncoslányról szóló The Fits című, 2015-ös nagyjátékfilmjével. James Blake nem is választhatott volna nyugtatóbb, hipnotizálóbb vizuális közeget, mint a víz. A koncepcionális kontrasztokat használó, fekete-fehér képkockákon a valóban terhességének legvégén járó Natalie Portmant láthatjuk, aki többnyire egy behatárolhatatlan víz felszínén, illetve mélyén lebeg. „The first time your name was used / It was beauty and I knew.” ‒ így indul a dal, miközben Natalie amikor nem éppen a szimbolikus jelentőségű folyadékban úszkál, egy ágyon fekszik az oldalán vagy hanyatt, ücsörög a szélén hasát simogatva – egy pillanatban tisztán láthatjuk a megszületés előtt álló magzatot is rugdalózni és mozogni az anyaméhben. A vizuális hangvétel, a melankolikus és merengő attitűd tökéletesen illik nemcsak a zene nyugtalanító hangulatához, hanem a megszületésre való várakozáshoz is. A klipben pedig néhány pillanat erejéig feltűnik a színésznő ötéves fia, Aleph is.

És aztán néhány nappal a videó forgatását követően megtörtént az időszerű csoda: 2017. február 22-én Natalie Portman és férje, a koreográfus Benjamin Millepied világra köszönthette lányát, Amaliát.

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, openairradio.hu, billboard.com, pitchfork.com, vogue.com, pastemagazine.com, substreammagazine.com, wamu.org, consequence.net

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners
7. rész: Rupert Grint: Ed Sheeran – Lego House

2021.07.30