Biblioteca Joanina

Csodálatos könyvtárak 3. rész – tmoni írása

biblioteca-joanina

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most a portugáliai Coimbrában található Biblioteca Joaninát.

A barokk egyetemi könyvtár a régi királyi palota (Paço das Escolas) legfelső, harmadik szintjén található (a másik két emelet a Casa da Livraria raktár, valamint az akadémiai börtön), és három egymásba nyíló helyiségből áll, melyek között az ajtókat a Coimbra Egyetem karainak címerei díszítik. Az egyik leggazdagabb európai könyvgyűjteményről beszélünk, melyet V. João király (1707-1750) tiszteletére és emlékére neveznek Joaninának, hiszen ő szponzorálta a létrejöttét.

biblioteca-joanina

Gaspar Ferreira építtette 1717 és 1728 között, és teljes egészében portugálok munkája. A négy ión oszlopos bejárat fölött a királyi címer látható. A három termet (1250 m²) boltívek tagolják, díszítésükhöz olyan mesterek járultak hozzá, mint Manuel da Silva, Simões Ribeiro és Vicente Nunez. Két utóbbi művésznek köszönhetjük a mennyezeti freskókat. Domenico Duprà V. João királyról festett 1725-ös portréja uralja az utolsó szobát. Aranylevelekkel bélelt és kínai motívumokkal díszített, brazil fából készült magas könyvespolcok borítják mindenhol a falakat, ezek Da Silva munkái.

biblioteca-joanina

Több mint 250.000 16-18. századi kötetből áll a gyűjtemény, melyet a kutatók engedéllyel és felügyelet mellett használhatnak, mint általában a muzeális gyűjteményekben. Elsősorban az orvostudomány, a földrajz, a történelem, az irodalom, a tudomány, a jog, a filozófia és a teológia köréből származó műveket találhatunk itt, méghozzá a korabeli Európa legjobb munkáit. Olyan ritkaságokban gyönyörködhetünk, mint a portugálok nemzeti eposzának, Luís de Camões A Luziadák (Os Lusíadas) c. művének első, 1572-es kiadása, a 15. század második felében megjelent héber Biblia vagy az 1462-ben nyomtatott 48 soros latin Biblia.

A muzeális könyvek nagyon jó állapotban vannak, mert a több mint 2 méteres falak stabil környezetet biztosítanak nekik. A rovarok jelentik a legfőbb veszélyt az állományra, mely ellen természetes megoldással védekeznek: denevérekkel, akik a bejárat fölötti kis ablakokon járnak be esténként az épületbe. Fényképezni se lehet állományvédelmi okokból, és a könyvtár csak csoportosan látogatható, kísérővel.

A Biblioteca Joanina nemzeti emlékmű Portugáliában, mivel felbecsülhetetlen történelmi értékkel bír, valamint turisztikai látványosság, az egyik leglátogatottabb látnivaló az országban.

tmoni

Forrás: Wikipedia (angol és portugál), Center of Portugal, Portugal Confidential, Itinari, ezportugal, Dicas de Lisboa, Expedia

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár

2021.07.26