Hajba Ferenc – Nagy Roland: Az államminiszter alsógatyája

Egyedi sztorik, anekdoták Győriekről egy kötetben

hajba-ferenc-nagy-roland-az-allamminiszter-alsogatyaja

Július 14-én bemutatták a győri Városházán a sajtónak Hajba Ferenc és Nagy Roland egyszerre drámai és vicces tartalmú kötetét: Az államminiszter alsógatyája nem összefüggő történetek láncolata, hanem egyedi sztorik, anekdoták olyan Győriekről, akik közül ma is sokan jelentős egyéniségei a város életének.

Hajba Ferenc negyvennél több éve ír újságot, Nagy Roland pedig két évtizede újságíró, rádiós, sportriporter, aki olimpiákról és világversenyekről tudósított. Az ő közös és saját gyűjteményük a most megjelenő kötet, amelyben a szereplők (egykoriak és még élő személyek) felvillanó életeinek epizódjai nemcsak őket jellemzik, hanem magát a kort is.

hajba-ferenc-nagy-roland-az-allamminiszter-alsogatyaja

Például tudja-e valaki, mit mondott Kádár János Pozsgay Imre államminiszter alsónadrágjáról a győri „vörös bárónak”, Horváth Edének? Vagy azt, hogyan vett Korniss-képet Kolozsváry Ernő, Győr első szabad polgármestere még tanárként a disznóhizlalásra igényelt pénzből? Esetleg, hogy Markó Iván, a Győri Balett megalapítója szerint minek a forradalma késik Magyarországon? Netalántán azt, hol avatott udvari színházat Törőcsik Mari Járai Máténak, és miért tépett ki Verebes József, a RÁBA ETO labdarúgócsapatának Mágusa egy marék füvet Portugáliában?

Az államminiszter alsógatyája lapjai orvosokról, sportolókról, művészekről, közéleti szereplőkről, gazdasági vezetőkről, politikai szempontból vitatott emberekről szólnak, akiket talán csak felszínesen ismerünk, esetleg másoktól hallottunk csupán róluk, de a történetek által kicsit mélyebben a személyiségeikbe pillanthatunk. Akár az alsónemű rétegéig…

hajba-ferenc-nagy-roland-az-allamminiszter-alsogatyaja

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2021.07.15