Művészet a váróteremben

Emlékfal és galériaavatás a győri állomáson – SzaSzi tudósítása

mav-emlekfal

2021. július 14-én délelőtt sajtótájékoztató keretében került átadásra a győri vasútállomás tágas, forgalmas utascsarnokában a Baross Gábor-emlékfal és a „MÁV ART” kiállítótér.

Három ünnepi alkalom adta az apropót: Győr várossá válásának 750. jubileuma, a magyar vasúti közlekedés megindulásának 175. évfordulója, valamint a 71. vasutasnap. Az ötletgazdák részéről Fülöp Péter, a (VOKE) Arany János Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a vasút és a város történetének több mint másfél százados összefonódása is indokolja az ünnepélyes eseményt. Horváth Zsuzsanna, a Győr Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője üdvözölte az érdeklődőket, köszönetét fejezte ki a projektben résztvevőknek munkájukért. Utalt az elmúlt időszak pandémiás helyzetére, amely rengeteg nehézséget hozott mindannyiunk életében, de segítette is az ötlet megvalósítását. Célként fogalmazódott meg, hogy ha már a közönség nem mehet a múzeumokba, kiállítóterekbe, akkor az alkotások jussanak el az érdeklődőkhöz.

Az utascsarnok bal szárnyában kapott helye a Baross Gábor-emlékfal, amely a vasminiszter életére, munkásságára, személyiségére fókuszál. Kivitelezése a Palatia nyomda munkája. A tervező Bana József, a Győr Megyei Jogú Város Levéltára igazgatója megnyitóbeszédében felelevenítette a Győrben egykor méltán népszerű politikus érdemeit, akit nem véletlenül ötször is megválasztottak itt képviselőnek. Szülőföldjéről lemondva a recesszióban lévő Győr fejlesztésén dolgozott. Új vámraktár épület, a Rába-szabályozás, mely révén kialakult a Radó-sziget, és a győri vasút kiépítése mind az ő nevét dicsőítik. Tetteit díszpolgári címmel ismerte el a város, halálakor gyásznapot rendeltek el, és a későbbiekben is népünnepélyeket rendeztek tiszteletére. Érdemei országos viszonylatban sem évültek el, többek között új vasúti tarifarendszer, államosítás és számos korszerűsítés kidolgozása miatt emlegetik. A bemutatón számos, máshol ismeretlen fotó, sőt néhány vicclapból származó karikatúra is látható.

Az utascsarnok jobb oldali folyosóján megnyíló MÁV-Art Galériában elsőként a tavalyi Országos Vasutas Fotópályázat legjobb alkotásai kerültek bemutatásra. A vándortárlatot Nagy József, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány titkára nyitotta meg. A vasúti közlekedés megindulása után a vasutasok közösségformáló törekvése is hamar megjelent. Dalkörök, művelődési házak, a fotográfia születése után fotókörök alakultak. A Szegeden működő alapítvány 1996 óta hirdet fotós pályázatokat. A jövőben az Arany János Művelődési Házzal tervezik az együttműködést. A győri állomáson negyedévenként megújuló kiállítással találkozhatnak majd az erre járók.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.07.14