Komédiás beszélgetések – Találkozás dr. Bakos-Kiss Gáborral, a Győri Nemzeti Színház új igazgatójával

Bári Edit írása

bakos-kiss-gabor

Hosszú szünet után a győri „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport tagjai ismét találkozhattak a Komédiás Étterem teraszán, hogy szokásukhoz híven egy meghívott színházi szakemberrel beszélgessenek a teátrumról, előadásokról, ennek a varázslatos világnak a fényes és árnyas oldalairól.

2021. július 9-én a csoport nagy örömére a meghívást dr. Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Győri Nemzeti Színház kinevezett új igazgatója fogadta el. 1981. augusztus 1-jén született Nyíregyházán, majd a középiskolai évek után a Miskolci Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Vajon hogyan válik egy jogász végzettségű fiatalemberből színművész? Csakis egyféleképpen – ha mindig is a színészi pálya volt az álma. Az ambíció tehát adott, amelyhez – mint bebizonyosodott – tehetség, énekhang és kitartás párosult.

2005-2009 között zenés színész szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója lett Huszti Péter és Kerényi Imre osztályában. Szépen ívelő karrier vette kezdetét, hiszen Gábor a színházi világ több területén is tevékenykedik. 2011-től a debreceni Csokonai Színház, majd a Nemzeti Színház tagja, 2019-2020 között a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára, 2020-2021 között a Zenthe Ferenc Színház művészeti tanácsadója, ez év első fél évében pedig a Karinthy Színház ügyvezető igazgatója volt. 2021. július 1. óta a Győri Nemzeti Színház igazgatójaként üdvözölhetjük Győrött, aki a Jászai Mari-díj mellett számos elismerésben részesült már.

A csoport tagjainak nem titkolt célja, hogy egy ilyen összejövetelen ne csak a színészt, rendezőt vagy színházi szakembert, hanem az embert is felfedezhessük. Gábor személyében – túlzás nélkül állítható – egy jó humorú, céltudatos, közvetlen embert ismerhettünk meg, aki a színházigazgatást közönségközpontú hozzáállással képzeli el. Mesélt életútjáról, pályáját meghatározó tanárokról, kollégákról, példaképekről, jövőbeni terveiről. A vidám, fesztelen találkozó végén a jelenlévőknek a szokásos személyre szabott ajándékkal sikerült igazi meglepetést okozni vendégünknek. Az 1941-es kiadású Reményik Sándor összes versei című könyv választása nem volt véletlen, ugyanis Gábor a győri társulati ülésen az egyik kedvenc költőjének, Reményik Sándornak a szerzeményét szavalta el.

A 2021-2022-es évaddal egy új etap kezdődik a Győri Nemzeti Színház életében, „A jelen és a jövő színházaként” meghirdetett évadhoz az új vezetésnek sok sikert, a régi közönségnek csodás színházi élményeket kívánunk. Ezt a gondolatsort nem is lehetne méltóbban befejezni, mint Bakos-Kiss Gábor saját szavaival: „Találkozzunk a színházban, legyen minden előadás egy nagy közös ünnep, és találkozzunk a hétköznapokban is, legyen közös ügyünk a Győri Nemzeti Színház!

Bári Edit
Fotók: Sopronyiné Kovács Anna

2021.07.14