Kétszáznál is többen énekelnek együtt a világhírű szopránnal a Kórusok Éjszakája Online 2021-es dalában


korusok-ejszakaja-online-2021

A mögöttünk hagyott bő egy évben szinte minden megváltozott, amit a Kórusok Éjszakája, a népszerű kórusfesztivál megálmodói annyira szeretnek a Csíkszerda kórusban. A tagok azonban az élő próbák, a személyes találkozások, beszélgetések, koncertek és alkotótáborok hiányát igyekeztek különböző digitális megoldások segítségével pótolni: a Kórusok Éjszakája 2021-es dalát is online rögzítették, amelyben Emma Kirkby világhírű angol szoprán énekesnővel kétszáznál is többen énekelnek együtt.

A Csíkszerda kórus tagjai jó ideje nem zsúfolódhattak be a próbaterembe százötvened magukkal, hogy egymás hangjára támaszkodva megszólaltassák a szebbnél szebb harmóniákat, a próbák után nem ülhettek be kávézókba, hogy megtárgyalják a próba legapróbb mozzanatait, de alkotótáborokat és koncerteket sem tarthattak, így nem találkozhattak a közönségükkel sem, nem énekelhettek nekik. Helyette hetente négy alkalommal videóhívások útján zajlottak a Csíkszerda próbái, miközben a kórustagok megtanultak olyan alkalmazásokat kezelni, amelyek létezéséről korábban még csak nem is hallottak. Megtapasztalták, hogyan énekelhetnek együtt – a távolság ellenére is – különböző applikációk segítségével, és miképpen rögzíthetik digitálisan ezeket a pillanatokat. Mindenekelőtt azonban megtanulták értékelni egymást, és azt, ami eddig teljesen természetes volt számukra: hogy több százan alkothatnak együtt.

A tengernyi kihívásra úgy tudtunk igent mondani, hogy közben eddig ismeretlen területeket fedeztünk fel: hétfőnként mini énekegyütteseket formálva próbáltuk ki magunkat virtuális szólistaként, keddenként a gyerekkarainkkal távoli országok zenéjét fedeztük fel úgy, hogy a hívásokba becsatlakozó külföldi vendégelőadókkal is együtt énekelhettünk. A szerdai próba virtuális együtténeklést hozott, ahol számos új dalt tanultunk, míg csütörtökönként a zenetörténeté és a zenehallgatásé volt a főszerep Open Singing alkalmainkon. Adventi Fénynaptárunkban a kórus közösen éneklő családjai készítettek videókat a közönség és a többi kórustag örömére, februártól pedig Kezdőhang címmel jelentettek meg a Csíkszerdások minivideókat, melyekben kedvenc dalaikat adták elő. Februárban a Téli Kórusok Éjszakája helyett Csepella Olivér szövegére énekeltünk a kitartásról több száz kórusbarátunkkal. Az évad végére is maradt egy nagy durranás: Emma Kirkby-vel még úgy is több mint kétszáz énekesnek volt kedve elénekelni a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt, hogy a projekt idején már lényegében túl voltunk a harmadik hullámon” – számolt be a Csíkszerda utóbbi másfél évéről Tóth Árpád, a kórus karnagya, a Kórusok Éjszakája művészeti vezetője.

A Csíkszerda által évről évre megszervezett, nagy sikerű nyári Kórusok Éjszakájának idei online produkciójában összesen kétszázketten énekelnek Emma Kirkby énekesnővel közösen. A világhírű angol szoprán a régizenei interpretáció egyik legnagyobb alakja. A leghíresebb karmesterekkel és zenekarokkal dolgozott együtt, számtalan elismerése között szerepel a királynői Zenei Érdemérem (2011) és a Gramophon életműdíj (2019) is.

A Kórusok Éjszakája szervezői idén nyáron újabb területen próbálják ki magukat, ezúttal a Három Holló Kávéházzal közösen indítanak koncertsorozatot a kávézó színháztermében, ahol júliusban és augusztusban vasárnaponként este 6 órától várják majd a kóruszene kedvelőit a Kórusok Éjszakájáról már ismert kórusokkal, énekegyüttesekkel. Az érdeklődők további részleteket a Kórusok Éjszakája és a Három Holló Facebook-oldalán találhatnak. A szervezők reményei szerint 2022-ben aztán ismét élőben rendezhetik majd meg a Kórusok Éjszakáját.

2021.07.13