Győri Balett – nehézségek, összetartás, sikerek

Az évadzáró társulati ülésen jártunk – SzaSzi tudósítása

evadzaro 00

2021. július 9-én tartotta évadzáró társulati ülését a Győri Balett. A nehézségek ellenére is sikeres szezont könyveltek el, a koncentrált munka után pedig kezdődhet a jól megérdemelt pihenés.

Elsőként Pergel Elza alpolgármester asszony köszöntötte a Győri Nemzeti Színház nézőterére összegyűlt társulatot. Csodálattal szólt az együttesről, amely „elindulása óta, negyven éve állócsillagként ragyog Magyarország egén”, ennek a fénynek a további megőrzésére kérte a csapatot.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója beszámolóját a köszönet hangján kezdte: „Az első, ami eszembe jut, a köszönet és a hála, mert fantasztikusak vagytok, rendkívül erősek és tehetségesek, és nagy az egység a csapatban.” Beszédében felidézte a kezdeteket: „Amikor július 1-jén átvettem a kinevezésemet polgármester úrtól, akkor nem számítottam pandémiára, nem számítottam törvényi változásra, és talán az egyik legszomorúbb kötelezettségemre sem, hogy búcsúztatni kell volt kollégánkat, egy kiváló embert, a Győri Balett alapító és örökös tagját, Szigeti Gábort.” A pályatárs emléke előtt egy perces néma felállással tisztelegtek a jelenlévők. „Augusztusban, Szarvason, az első előadás alkalmával a pandémia és az esti vihar tombolása miatt is bizonytalan volt, hogy megcsináljuk-e, de mindenki úgy döntött, hogy igen, én pedig úgy éreztem, hogy hatalmas siker volt, el is hoztuk a fesztivál legjobb előadása címet és a legjobb koreográfiáért járó elismerést. Akkor éreztem, hogy ez az év talán ilyen lesz, mindenért kétszer fogunk megküzdeni, de ha együtt, egymásért kiállva összetartunk, akkor tudjuk kezelni a helyzeteket. Minden nehézség ellenére azt kell, hogy mondjam, rendkívül sikeres évadunk volt, nagyon büszke vagyok, és gratulálok mindenkinek” – folytatta a balettigazgató.

Összegzésül a társulat aktív évet zárt, csupán két előadás maradt el a pandémia miatt, és a produkciók rendszerint telt házzal zajlottak le. Kiemelkedő állomásként említette meg a Kippkopp és Tipptopp című első babaszínházi előadást, amely fontos az életpályamodell szempontjából is, de az egyre több gyermekkel büszkélkedő együttes számára igazi örömjáték is. Az újdonságokat a Körforgás, Mimi, Kippkopp karácsonya, a GisL és a gyerekeknek szóló Maszkabál képviselik, de ezeken kívül több darabot felújítottak, mutattak be online. Tánctechnikai tréningen, online balettórán vettek részt, otthont adtak a Harag György-emlékév vándorkiállításának, Balett Hétfő címmel kéthetente híradásokat indítottak, csupa öko termékkel webshopot nyitottak, az évad megkoronázása a 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál volt. Rengeteg díjat söpörtek be az együttes tagjai: Kiss János a Magyar Érdemrend középkereszt állami kitüntetésben részesült, Kara Zsuzsanna Győr Művészetéért díjat kapott, Krokker András világosító kulturális intézmények munkatársait elismerő oklevelet vehetett át, az Audi Minőségi Táncművészetért Díjat Guti Gerda táncművészünk kapta, a Kardirex-díjas Herkovics Eszter Adria lett. Ezt követően köszöntötték a törzsgárda tagokat.

Végül a vendégként jelenlévő Bombicz Barbara (alapító és örökös tag) által létrehozott Ezüst Babér Vándordíj átadására került sor. A Harangozó-díjas táncművész köszöntőjében így fogalmazott: „Nagyszerű egy táncosnak, ha állami kitüntetést kap, megtisztelő egy szakmai díj, örömteli a közönség szeretete, de igazi boldogság, ha egy közösségben a társak képesek kinyilvánítani egymás felé elismerésüket. A Győri Balett alkotói közössége ilyen. Az Ezüst Babér díj tartalmának ötlete az együttes tagjai közül indult. Azért jött létre, hogy ne csak a formai tökéletességre való törekvést dicsérjük meg, hanem a művészi odaadást is. A vándordíj megszavazása kapcsán az együttes tagjai évente átgondolják, melyik alkotó darabjában lehet nagyot alakítani, és ki az az adott évben, akinek ez a legintezívebben sikerül.” Az idei év díjazottja Herkovics Eszter Adria lett.

Mindenkinek gratulálunk, és jó pihenést kívánunk a szabadságra!

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2021.07.09