Dan Kitchener: A Rainy Night in Tokyo (Camden, London)

Street art – utcai művészet 1. rész – Szilvási Krisztián írása

dan-kitchener-a-rainy-night-in-tokyo

Camden London egyik legismertebb turistaövezetének számít, menő hírnévvel és szinte minden sarkon utcai művészettel. A folyamatos felújításoknak és átalakításoknak köszönhetően azonban a jellegzetes városi művészet nagy része mára veszélybe került – köztük például Dan Kitchener A Rainy Night in Tokyo című graffitije a Hartland Roadon.

A brit művész 2018 júliusában festette fel a Hartland Road egyik szabad falára ezt az utcai jelenetet (a The Real Art of Street Art támogatásával), amelyet 2020 februárjában egy kicsit rendbe szedett, extra színekkel és részletekkel bővített. Dan Kitchener alkotását egyik tokiói látogatása inspirálta, ahol megdöbbentették a vizes útfelületen tükröződő neonfények és a munkába, munkából rohanó emberek tömege. A nyüzsgő gyalogosforgalmat megörökítő graffiti esernyős embereket ábrázol az esőben, amelyek azt az optikai illúziót keltik, mintha mozognának. Amikor Kitchener műveiről beszélünk, minden a részletekben rejlik. Távolabbról a mű kissé zsúfoltnak és zavarosnak tűnik, de ha közelebbről megnézzük, a kép átveszi az irányítást. A gyalogosok a fényes neonreklámok és az utcai világítás által színekbe öltöztetve tökéletesen megragadják egy futurisztikus város hangulatát.

A világszerte ismert, mindennapi utcai jeleneteket ábrázoló falfestményeiről híres brit Dan Kitchener (akit DANK művésznéven is ismernek) munkáinak gyönyörű melankóliája van. Alkotásaihoz festékszórót és filctollat csakúgy használ, mint sablonokat és vászonra való festékeket. Digitális festményeket és illusztrációkat is készít, amelyek szintén hasonló témákat követnek: magányos városi tájakat, amelyeket pislákoló, hibás utcai lámpák, ködös horizontról a betonszürke égbolt fölé magasodó lakások tarkítanak.

Az 1974-ben született Kitchener a Portsmouthi Egyetem képzőművészeti szakán szerzett tudományos fokozatú művészeti diplomát. Alkotásainak elkészítése során mindig van egy vázlat a fejében (vagy a kezében), majd megengedi magának a szabadságot, hogy a helyszínhez igazítsa, megváltoztassa a tervet. Munkássága az évek során radikálisan fejlődött, folyamatosan új technikákkal, eszközökkel és léptékekkel (méret, arány) teszi magát próbára. Utálja ugyanazt a dolgot újra- és újracsinálni, folyton ismeretlen és kényelmetlen területekre evez, hogy lássa, mit tud kezdeni velük. „Az ismeretlen elsajátítása mindig addiktív … a sokszínűség a munkám és a munkamorálom kulcsa.

Szilvási Krisztián

Forrás: inspiringcity.com, theculturetrip.com, scooj.org, londoncallingblog.net, wheelsonroadholes.com, dankitchener.com, camdenmarket.com, travelwithintent.com, blog.artsper.com, widewalls.ch

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.07.13