Sztárszínészek videóklipekben 7. rész: Rupert Grint

Ed Sheeran: Lego House – Szilvási Krisztián írása

rupert-grint-ed-sheeran-lego-house

Ed Sheeran nem létezik. Csak Rupert Grint találta ki, hogy ne ragadjon bele végleg a Harry Potter-sorozatba. Egyszer és mindenkorra ki akart lépni Ron Weasley karakteréből, így énekelni kezdett, és megteremtette a Grammy-díjas zenészt. Ott van a Lego House című videóklip például, meg lehet nézni! … Ja nem, valójában ő csak egy megszállott rajongó. Már majdnem elhittem én is az egészet.

Ed Sheeran napjaink egyik legismertebb popelőadója (énekes, dalszerző, színész, producer), aki minőségben is a műfaj krémjét jelenti. (Igaz, kétszer tartott már hosszabb „visszavonulási” szünetet, de jelenleg újra aktív.) Eddig négy albuma jelent meg, és elviekben 2021-ben várható az ötödik. Debütáló nagylemeze 2011 szeptemberében került a boltok polcaira +, vagyis a matematikai plusz/összeadás műveletjel címmel (ezt követte az x – szorzás 2014-ben, az ÷ ‒ osztás 2017-ben, aztán a rendhagyó No.6 Collaborations Project 2019-ben, idén pedig majd a – mínusz/kivonás lesz soron), ezen található a harmadik kislemezként kibocsátott Lego House. A dal világszerte jól teljesített, hozzá a videóklipet a hatfieldi Hertfordshire-i Egyetem Forum nevű épületkomplexumában forgatták Rupert Grinttel. Hogyan? Hát ennek is vicces története van.

Mielőtt ugyanis Ed Sheeran a pop-palettára lépett volna, Rupert Grint volt tekinthető a legismertebb vörös hajú brit férfi hírességnek. Nyolc Harry Potter-filmmel később azonban fordult a kocka, egészen odáig, hogy manapság Rupert az, akit gyakran összetévesztenek zenész „kollégájával”. Ő ezt mára teljesen el is fogadta, ahogyan James Corden The Late Late Show című műsorában hallhattuk: „Mostanában ez nagyjából 50-50%. Ha valaki megállít, mindkét irány felé mehetek, lehetek Ed, vagy lehetek saját magam.” És hogy ez mennyire így van, arra egy jó példa az angol énekes-szerző Leo Sayer, aki az 1970-es években volt a topon popdalaival. „Odajött hozzám, és azt mondta, hogy szereti a zenémet, persze azt hitte, hogy Ed vagyok” ‒ mesélte Rupert. ‒ „Én meg így eljátszottam őt.

Erről az egészről különben született egy vicces kis jelenet az MTW After Hours című műsorába, amelyben néhány rajongó gyűlik össze, hogy hallhassa Ed Sheeran előadását. A műsorvezető lelkes konferálása után azonban Rupert Grint jelenik meg a színen vastag, fekete keretes szemüvegben, gitárral a nyakában, Edre jellemző kockás flanelingben, műtetoválásokkal pingált karokkal. Aztán mielőtt előadhatná a dalát, zavartan, sőt kétségbeesve megáll, kigombolja az inget, amely alatt Griffendéles pólót visel, és bevallja, hogy Ed Sheeran csak egy alteregója Rupert Grintnek. „Potter után tovább akartam feszíteni a húrt, igazi varázslatot akartam létrehozni, ezért megalkottam egy karaktert. Angyali hangja lett volna, gyér arcszőrzete, úgyhogy vettem egy gitárt meg egy csomó flanelt, és Ednek neveztem el, Ed Sheerannek” ‒ mondja könnyes szemmel. „Micsoda furcsa név, nem igaz? Nem olyan menő, mint a Rupert Grint. Csak arra nem számítottam, hogy mindenki azt hiszi majd, hogy ő valódi. Ő lett a mesterművem és egyben létem legnagyobb csapása.

Valójában majdnem ilyesmi jelenik meg a Lego House videóklipjében is, amely egy megszállott rajongóról szól, aki szeretne Ed Sheeran lenni, az ő életét élni. Úgy öltözik, mint Ed, az eldobott rágógumiját rágja, betör a turnébuszába, hogy ejtőzzön benne, gitáron próbál játszani és papírfecnikre dalszöveget írni. Végül pedig Ed Sheeranként lép az éljenző tömeg előtti színpadra, ám a biztonságiak azonnal lecsapnak rá és leteperik. Miközben aztán kifelé vezetik a koncert épületéből, a liftre várva a felvonóból éppen maga Ed száll ki, és mindketten szembesülnek a másikkal… A klip koncepcionálisan azonban úgy van felépítve, hogy csak a színpadra lépéskor derül ki a néző számára: akit eddig Ed Sheerannek gondolt, az egy teljesen őrült fan, és nem maga az énekes.

Készült egy kis werkfilm is a forgatásról, amelyben Rupert Grint és Ed Sheeran első találkozása látható, valamint az, hogyan állt össze a videó, hogyan zajlott az egyes jelenetek rögzítése. Egy interjúban Ed elmondta, hogy személyesen hívta meg Rupertet szerepelni: „A Potter-filmeken nőttem fel, és hatalmas tiszteletet érzek iránta, mint színész iránt.” És amúgy tényleg, a két sztár akár valóban összetéveszthető lehet annak, aki csak úgy általában ismeri őket, ez ide kattintva remekül látható. Na melyikük melyik?

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, huffpost.com, teenvogue.com, billboard.com, capitalfm.com, nme.com

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners

2021.07.08