Sylvester Stallone 75

Bogár Erika írása

sylvester-stallone

Idén ünnepli hetvenötödik születésnapját Sylvester Stallone olasz származású amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, producer, aki 1946. július 6-án látta meg a napvilágot New Yorkban. Jellegzetes arcvonásait születésekor bekövetkezett arcidegbénulás okozta, ezzel magyarázható sajátos beszédstílusa is.

Neve a Rocky első részével vált ismertté, melynek nemcsak bokszoló főszereplőjét játszotta, de ő írta a forgatókönyvet is. Az alkotást 1977-ben tíz Oscar-díjra jelölték, ezek közül hármat kapott meg, a Legjobb film, a Legjobb rendező és a Legjobb vágás kategóriában. A Golden Globe-díjat a Legjobb drámai filmért vehették át a készítők. A Legjobb külföldi színész kategóriában alakításáért Stallone megkapta az Olasz Filmművészeti Akadémia rangos David di Donatello-díját.

A Rocky sikere után az Édenkert a sikátorban (Paradise Alley) című filmmel debütált rendezőként 1978-ban, később pedig direktorként és forgatókönyvíróként vett részt az Életben maradni (Staying Alive, 1983) című zenés mozi elkészítésében, mely a nagy sikerű Szombat esti láz folytatása a Tony Manerót újra megformáló John Travoltával a főszerepben.

1981-ben hadifoglyot alakított a Menekülés a győzelembe (Victory) című remake-ben, mely Fábri Zoltán 1961-ben forgatott Két félidő a pokolbanja után készült. A sportfilmet hazánkban részben az MTK-pályán forgatták, és szerepet kapott benne Gera Zoltán is (aki szintén játszott Fábri rendezésében). Érdekesség még, hogy a színészek olyan futballistákkal együtt léptek pályára, mint Pelé vagy Bobby Moore.

1982-ben a David Morrell regényéből készült Rambo következett. A folytatásokban már az akció dominál, de az Első vér (First Blood) címmel futó részben még hangsúlyos a karakterek között feszülő drámai konfliktus. A Stallone által alakított John J. Rambo, a magára maradt, kóborló vietnámi veterán szembekerül a városát védő seriffel, akit Brian Dennehy személyesített meg.

Sylvester Stallone színészi pályáján a díjazott vagy közönségsiker drámai filmek után népszerű akciófilmek és vígjátékok következtek, mint például az Oscar (1991) és az Állj, vagy lő a mamám! (Stop! Or My Mom Will Shoot, 1992). A Kobra (Cobra, 1986) és a fiáért küzdő kamionsofőrről szóló Túl a csúcson (Over the Top, 1987) munkálataiban társíróként is részt vett. A Tango és Cash (1989) című zsarufilmben Kurt Russell-lel szerepelt együtt, A bosszú börtönében (Lock up, 1989) című akcióban Donald Sutherlanddel, a Bérgyilkosokban (Assassins, 1995) pedig Antonio Banderas-szal. Az évek során a Rambo öt (1982, 1985, 1988, 2008, 2019), a Rocky-sorozat hat (1976, 1979, 1981, 1985, 1990, 2006) részt ért meg, az utóbbihoz kapcsolódik még a két Creed-film (2015, 2018) is.

Az 1993-ban, Stallone, Wesley Snipes és Sandra Bullock főszereplésével forgatott A pusztító (Demolition Man) című sci-finek ugyancsak érdekes magyar vonatkozása van: a Nemere István rajongóknak már a moziban feltűnhetett, hogy a film hasonlít a magyar író 1986-ban megjelent Holtak harca – Játszma tízmilliárdért című regényéhez. Bár a szerzői jogvédő iroda véleménye szerint a film és a regény története között az egyezés 75%-os, Nemere elállt a pereskedéstől, részben azért, mert a film készítői jóhiszeműen vásárolták meg a sztorit.

1997-ben Robert de Niro, Harvey Keitel és Ray Liotta mellett játszva a Coplandben nyújtott alakításáért a Stockholmi Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznek járó díjat. Az egyik fülére nem halló rendőr szerepe kedvéért rengeteget hízott. A film zenéjét Howard Shore szerezte, és elhangzik benne két Bruce Springsteen-szám is.

2005-ben a színész-rendezőt a még ma is futó The Contender című televíziós sorozat első évadának műsorvezetőjeként láthatták a nézők. A reality show kieséses versenyben egymás ellen küzdő ökölvívókról szól, ezzel együtt bemutatva személyes kapcsolataikat és családi hátterüket.

A The Expendables – A feláldozhatók című mozit, melyet aztán ismét folytatások követtek (2012 és 2014, de már bejelentették a 4. részt is), Stallone ismert akciósztárok főszereplésével forgatta 2010-ben, készítésében íróként és rendezőként is részt vállalt. A filmben epizódszerepben megjelenő Arnold Schwarzeneggerrel először riválisok voltak, később jó barátok, sőt üzlettársak lettek. Bruce Willis-szel és más ismert művészekkel együtt befektetői a Planet Hollywood étteremláncnak. Stallone és Schwarzenegger 2013-ban együtt szerepelt a Szupercella (Escape Plan) börtönfilmben.

A rendszeres forgatás mellett – hiszen szinte évente legalább egy filmmel jelentkezik – festészettel is foglalkozik. Saját bevallása szerint három-négyszáz alkotása van, az első képét nyolcéves korában festette. StalloneArt weboldalán néhány alkotása meg is tekinthető.

Sylvester Stallone máig az amerikai filmgyártás egyik legkitartóbb, legtevékenyebb és legsokoldalúbb egyénisége.

Bogár Erika

Forrás: mafab.hu, stalloneart.com, origo.hu, hu.wikipedia.org, en.wikipedia.org, hu.wikipedia.org, hu.wikipedia.org, hu.wikipedia.org, ittforgott.blog.hu, hu.wikipedia.org, port.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.07.06