Július 1. – A reggae nemzetközi napja

tmoni írása

bob_marley

Július elseje 1994 óta a reggae nemzetközi napja. A reggae zenéről elsőként sokaknak Bob Marley munkássága jut eszébe, de mára az egész zenei műfaj a szellemi világörökség részévé vált a UNESCO jóvoltából (2018). Ezen a napon a reggae előadókra és maradandó alkotásaikra emlékezünk.

A reggae egy a hatvanas években kifejlődött jamaicai műfaj, amely meghódította a világot intellektuális, társadalmi, politikai, érzéki és spirituális értékeivel. Zenei alapját egy különleges ritmus adja, amelynek fő jellemzője a taktusok közötti hullámzás gitáron (bang), melyhez a dobos gyakran üt egy harmadik ütemet (one drop). Azonnal felismerhető a basszus és a dob alsó üteme, valamint a ritmus nélküli szakasz közötti ellenpontból és az offbeat (rendhagyó, szokatlan) ritmus szakaszról. A basszusgitár meghatározó szerepet játszik ebben a zenében, az ének viszont kevésbé hangsúlyos, mert a lényeg a ritmus és a hangszerelés. A megnevezést tágabb értelemben használják az összes jamaicai zenére is, úgymint a ska, rocksteady, dub, dancehall és ragga.

A reggae kapcsolódik a rasztafári mozgalomhoz, amennyiben az komolyan befolyásolt több kiemelkedő reggae zenészt, főként a hetvenes és a nyolcvanas években. Természetesen a műfaj sok más témával is foglalkozik: a szerelemmel, a szexualitással és társadalombírálattal, de főleg a szabadsággal.

A műfaj zenei gyökereit az R&B-ben, a jazzben, a bluesban, a mentoban, a calypsoban, a skaban, a rocksteady-ben és a soulban fedezhetjük fel. Létrejöttét egy 1963-as eseményhez kötik, mikor is Jackie Mittoo, a The Skatalites billentyűse felkérést kapott, hogy gyűjtsön össze zenészeket, és csináljon eredeti zenét a Studio One stúdióban. Mittoo a dobos Lloyd Knibbs segítségével ekkor hozta létre a reggae-t, amit később Bob Marley tett világszerte ismertté és népszerűvé. Magát az elnevezést először a Toots and the Maytals együttes használta az egyik albumuk címében: Do the Reggay. A hetvenes évekre tehető a virágkora, de természetesen még ma is él, sőt új stílusokat inspirált, mint a dancehall vagy a dub.

A reggae-nek több alműfaja is létezik, mint például a roots, a reggaeton, a fúziós reggae (pl. seggae), 2 tone, samba reggae, a pop reggae és sok-sok más stílusokkal kevert reggae. Bob Marley és zenekara, a The Wailers az eredeti, roots-rasta reggae változatot népszerűsítették, míg Peter Tosh és Jimmy Cliff a soullal színesített funk reggae-t játszották. U-Roy, King Tubby és Lee „Scratch” Perry a dubot favorizálták. A populáris vonal legismertebb képviselője a UB40. Digitális alműfaja is van, a ragga vagy ragamuffin, melynek egyik legismertebb képviselője Buju Banton.

Mint minden műfajnak, ennek is megvannak a maga nagyrendezvényei. Az 1975-ös jamaicai Wonder Dream Koncert volt az első olyan nemzetközileg elismert fesztivál, amely a reggae-re koncentrált, 1979-ben pedig a Reggae Geelaz az első Európában. Azóta is vannak reggae fesztiválok mind az öt kontinensen, például a Gambia Kulturális Reggae Fesztivál Afrikában, a Calgary Nemzetközi Reggae Fesztivál Amerikában, a Reggaetown Ausztráliában, az Indonézia Reggae Fesztivál Ázsiában, vagy a Reggae Geel Európában. Magyarországon is tartanak a Ladánybene 27 szervezésében Reggae Camp néven. És mint minden műfajnak, ennek is megvannak a saját online rádióállomásai

Az összes reggae zenész felsorolása nem tárgya ennek az írásnak, de azért néhány nevet elővennénk támpontul – az eddig említetteken kívül – azok számára, akiknek kedvük támad jobban megismerkedni ezzel a dinamikus és életteli muzsikával. Klasszikus és modern műfajok vegyesen: Capleton, Gentleman, Ziggy Marley, Tanya Stephens, Alpha Blondy, Anthony B, Beenie Man, Max Romeo, Lutan Fyah, Dennis Brown. És a magyarok: LB27, Irie Maffia, Ocho Macho, Copy Con, Speakers of Zion, Riddim Colony, Connections.

A Mojo brit zenei magazin összeállította az 50 legjobb reggae album listáját, ahol az első helyen – nem meglepő módon – Bob Marley & The Wailers áll a Catch A Fire című albumukkal. A második Augustus Pablo King Tubby Meets Rockers Uptown című lemeze, a bronzérmes pedig egy filmzene lett, a The Harder They Come, melyet Jimmy Cliff állított össze.

Végül egy ismert, vidám, könnyed pop reggae-dal:

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, ATV, Zenei ENCIklopédia, Rockbook, Rap.hu, Mojo

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve.

2021.07.01