Múzeumok éjszakája Győr 2021 – Gazdag, sokszínű programkínálat

Sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

muzeumok-ejszakaja01

Más intézményekkel összefogva hirdette meg az idei Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. A részletekről sajtótájékoztató keretében 2021. június 22-én Székely Zoltán igazgatótól hallhattunk, aki nem csupán egyetlen estére kínált különleges elfoglaltságot.

Ezen az estén hagyományosan megnyílnak a múzeumi terek, de nem csupán kiállítások várják az érdeklődőket. A gazdag, sokszínű programok felfedezésében a múzeum szakavatott munkatársaira is számíthatunk, akik irányt mutatnak abban, miként szemléljük a múlt emlékeit, sőt munkájuk kevésbé ismert oldalát is elénk tárják.

A június 26-án megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakája egyik legnagyobb várakozás elé tekintő eseménye az Esterházy-palotában nyíló várostörténeti kiállítás Nagy-Győr jelességei címmel, amely méltón kapcsolódik a város 750. születésnapjához. Azokat a személyeket, családokat állítja fókuszba, akik hozzájárultak a város fejlődéséhez, tevékenységükkel, tudásukkal, vagyonukkal szolgálták a közösséget, sőt az egész nemzetet. A tárlat egyébként igyekszik betölteni a 2014 óta fennálló hiátust, ekkor ugyanis lebontásra került az Apátúr-házban működő várostörténeti bemutató. A raktárakban őrzött anyag segít megismerni a város múltját, értelmezéséhez előadások, tárlatvezetések várják a látogatókat.

Az idei Múzeumok éjszakáján minden múzeumi szakág igyekszik magát megmutatni. Bepillanthatunk a restaurátorok munkájába, a régészek mindennapjaiba, megtudhatjuk, mi lapul a felújítás alatt álló Kreszta-ház padlásterében, részt vehetünk egy különleges üvegművészeti bemutatón, vagy egy beszélgetésen a Patkó Imre-gyűjtemény alkotásairól, kipróbálhatjuk a szobrászkodást, de mindenekelőtt számos időutazáson vehetünk részt. Feltárulnak a nemrég előkerült győri rabsírok a török korból, hagyományőrzők segítségével igazi harci zajjal megelevenedik a győri vár viadala, utcaszínházi bemutatók által a város történetének képei körvonalazódnak a múltból, megismerkedhetünk a győri kályhakészítők sikertörténetével, de a retró kedvelőinek is kínálnak programot. Több helyszín várja az érdeklődőket zenei koncertekkel a fúvósoktól a jazz-esten át a népzenéig és a táncházig.

Érdemes elsétálni a Káptalandombra is, amely tavaly március óta nemzeti emlékhely, a város szakrális központja, ahol a Szent László Látogatóközpont is kínál izgalmas programokat. Erről Ponty Zita, az intézmény rendezvényszervezője számolt be. Hagyományos, de soha meg nem unható a Püspökvár tornyának „meghódítása”, a 210 lépcső ezúttal a város esti fényeivel csalogatja a látogatókat. Az országban egyedülálló módon háromszoros búcsújáróhelyként számontartott városunk mára már méltó módon tudja bemutatni mindhárom helyszínt, hiszen a legmodernebb kiállítástechnikai eszközökkel tekinthetjük meg például az Apor Vilmos püspökről és koráról szóló tárlatot. Ezen az estén közelről is megcsodálhatjuk a közelmúltban megtisztított, felnyitott és vizsgálatok alá vetett Szent László-hermát, amely 27-én a névadó szent ünnepén kerül vissza a székesegyházba. 26-án először láthatja a nagyközönség a Legenda aurea – Ereklyék vonzásában című állandó kiállítást, amelynek részleteit a későbbiekben mutatják be a sajtónak. A nagy ívű tárlat a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét és kultuszát mutatja be. A Menház a győri zsidó hitközség vallás- és helytörténetét tárja elénk. Ezen az estén szervezett turnusokban a Zsinagóga kupolájába is feljuthatunk. Győr Megyei Jogú Város Levéltára előadásokkal, kiállításokkal csatlakozik a rendezvénysorozathoz. Többet megtudhatunk a Győr-keresztek történetéről, a vaskakas legendájáról, a városi kiváltságokról és a régi városháza legendáiról.

A szervezők egy különleges koncertet is ajánlanak: 27-én késő délután az Apátúr-ház udvarán barokk zenei ritkaságok csendülnek fel. A megszólaltatott művek a soproni katolikus templomokban őrzött kottaanyagok és a győri székesegyház zenei archívumának anyagai, amelyek Magyarország barokk zenei örökségét képezik. A megjelenő kottaanyagot Leidemann Sylvia magyar-argentin származású zenetörténésznek köszönhetjük, aki előszeretettel kutat még ismeretlen zenei forrásokban a sok értékes kompozíció után. A szakmai figyelmen kívül a kottaanyag segít abban is, hogy a darabok ismét megszólalhassanak a hangversenyeken.

A sajtótájékoztató végén Szalai Zsolt hozzáférési és támogatási osztályvezető segítségével körbejárhattuk a készülő Győr történeti kiállítást az Esterházy-palotában. Kollégánk fotói által olvasóink is képet kaphatnak az ígéretes tárlatról.

Június 26-án tehát 16 órától egészen 24 óráig válogathatunk a programok között, de ez helyszínenként változó, érdemes tájékozódni. További információkat a romer.hu, kaptalandomb.hu, valamint a muzej.hu oldalon találnak. A részvétel az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően lehetséges. A védettségi igazolványt, maszkot ne hagyják otthon!

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.06.23