Sztárszínészek videóklipekben 6. rész: Daniel Radcliffe

Slow Club: Beginners – Szilvási Krisztián írása

daniel-radcliffe-slow-club-beginners

Az elveszíthető dolgok közül te vagy az egyetlen, akit én választottam” – motyogja a kamerába Daniel Radcliffe, aztán folytatja a nyakalást: rövidre sör, bénult-makacs felpattanás a kocsmai asztalra, majd a végén az öntudatlanság, amely egyfajta cirkulációként egyben a kezdet is. A Slow Club nevű angol duó 2012-es videóklipje, a Beginners pedig mintha egyfajta szembenézés is lenne a Harry Potter-szériából (fel)szabadult színésszel – és vissza rá.

A kéttagú indie-pop, folk-rock formáció 2006-ban alakult Sheffieldben: Charles Watson és Rebecca Lucy Taylor mindketten multiinstrumentalisták – előbbi billentyűzött, utóbbi dobolt, és egyaránt gitároztak, valamint énekeltek. Első nagylemezük 2009-ben jelent meg Yeah So címmel (előtte csak Single-ket és EP-ket adtak ki), majd a debütálást 2011-ben követte a Paradise, amelyről az utolsó single volt a Beginners című dal. A duó egyáltalán nem volt az a világszerte közismert együttes, de rendszeresen turnéztak az Egyesült Királyságon kívül Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Japánban, valamint jelentős brit fesztiválokon léptek fel. Egészen 2017-ig működtek (további három nagylemezzel), akkor is csak azért oszlatták fel magukat, hogy szóló projektekbe kezdhessenek.

Összességében a kritikusok inkább pozitív mondatokkal illették őket: „Bájos harmóniák, egyszerű popmelódiák, de éles és tudatos dalszövegek jellemzik ezt a megnyerő párost.”, „C.W. és R.L.T. egy igazán egyedülálló katalógust épített fel négyalbumnyi jókedvű, szívbemarkoló és sokszor alulértékelt dalszerzői munkával.” Ennek ellenére a duó messze volt az „elsővonalbeli” tagságtól, mégis úgy alakult, hogy a Beginners videóklipjéhez igazán A-listás sztárt nyertek meg maguknak. Úgy történt a dolog, hogy Daniel Radcliffe éppen a Time Out London nevű magazin aktuális lapszámában működött közre vendégszerkesztőként, és interjút szeretett volna készíteni a Slow Clubbal. „Tudtuk, hogy Daniel a rajongónk, és ezt marhára menőnek találtuk, aztán találkoztunk vele, együtt lógtunk és sokat beszélgettünk” – mondta el Rebecca Taylor az NME-nek. „Amikor először találkoztunk vele, le voltunk nyűgözve, hogy mennyit tudott a dalainkról – mesélte aztán Charles Watson is ‒, és amikor eljött az idő, hogy klipet készítsünk, a rendező Lucy Needs-nek már készen volt a forgatókönyve, úgy gondoltuk, nem lehet baj abból, ha megkérdezzük tőle, szerepelne-e benne.

A videó koncepciója egy kocsmai alkoholizálás folyamata-eredménye köré épült, az akkor 22 éves színész mégis boldogan mondott igent. Tudni kell ugyanis, hogy Radcliffe egy évvel korábban nyíltan bevallotta a Harry Potter-filmek forgatása alatti függőségét: „Teljesen rászoktam az alkohol élvezetére. Volt néhány év, amikor totálisan beleszerettem abba, hogy valamiféle híres ember életmódját éljem, ami valójában nem illik hozzám.” A klipben Daniel piros hawaii inget viselve – „szájszinkronizálva” a dalt – részegen botorkál egy üres kocsmában, néha kortyol a többi vendég otthagyott söréből, miközben dühös érzelmekkel átszőtt, erőaszakos kirohanásokból álló tombolásba kezd. Feltűnésekor az asztalra borulva találja a kamera, eszméletre tér, elfojt egy feltörni készülő hányást, majd végigbotorkálja a pubot: fájdalmas arccal nekidől és ütni kezd egy lepattogzott festésű oszlopot, a söntéspultnak vágódik, az ablakon betűző fénybe mered, elmerengve ül le a kocsmai padra, felhajtja két, ott felejtett pohár tartalmát, majd a terem közepének egyik asztalára ugrik, hogy aztán a videó – feloldásként? ‒ egy ájulással érjen véget.

A Beginners klipjét az a Lucy Needs rendezte, aki a Slow Club egyik korábbi videóját (Giving Up On Love) is dirigálta. A négyperces alkotást egyetlen kamerával, vágás megszakítása nélkül rögzítették a londoni Finsbury Parkban található Faltering Fullback ír pubban. „Az én elképzelésem az volt, hogy tényleg totál egyszerű legyen, és hagyjam, hogy Dan csinálja az egészet” ‒ mondta el Needs a klipről. És hogy milyen volt Harry Poterrel dolgozni? „Csak körülbelül egy órát voltunk a forgatáson, mivel aznap este fellépésre mentünk, de meglepett, hogy mennyire összpontosított” – mesélte Rebecca Taylor énekesnő. ‒ „Soha nem voltam még filmforgatás közelében, de azt hiszem, ilyen koncentrált lelkiállapotban kell lenni hozzá. Ő az egyik legenergikusabb és legizgalmasabb ember, akivel dolgoztunk, rendkívül elkötelezett volt a videó elkészítése iránt, amiért nagyon nagyra értékeljük.” Tényleg jó látni Daniel Radcliffe-et, azért pedig különösen, hogy csakis a klip kedvéért nyúl a pohárhoz. Egészségére!

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.org, diffuser.fm, huffpost.com, theguardian.com, nme.com, promonews.tv

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman: Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It

2021.06.18