Biblioteca Palafoxiana

Csodálatos könyvtárak 1. rész – tmoni írása

biblioteca-palafoxiana

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük, gondoskodnak a tudás őrzéséről, és közösségi térként is funkcionálnak. Lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények, közös bennük, hogy a könyveket szerető emberek otthon érezhetik a falaik között magukat. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be, elsőként a mexikói Biblioteca Palafoxianát.

biblioteca-palafoxiana

Az amerikai kontinens első nyilvános könyvtáráról van szó, ami Pueblában található, és 1646-ban alapította Juan de Palafox y Mendoza tlaxcala-pueblai püspök. 5000 kötetet adományozott a Colegio de San Juan szemináriumának azzal a feltétellel, hogy azok minden írástudó ember számára hozzáférhetőek legyenek – így jött létre a földrész első közkönyvtára. 1773-ban Francisco Fabián y Fuero püspök a szépen gyarapodó gyűjtemény számára megfelelő helyiségeket és míves polcrendszert építtetett. Saját könyveit is az intézménynek ajándékozta, éppúgy, mint Manuel Fernández de Santa Cruz és Francisco Pablo Vázquez püspökök, valamint a Francisco Irigoyen székesegyház dékánja. A jezsuiták kiutasításakor sikerült megszerezniük az ő legfontosabb műveiket is.

biblioteca-palafoxiana

A Biblioteca Palafoxiana azóta sem költözött el eredeti helyéről, a Zócalo (főtér) mögötti utca, a Calle 5 Oriente közepén található vöröstéglás, kék-fehér fajanszcsempés (talavera kerámia), jellegzetes pueblai barokk püspöki palotából. Az épületet 1981-ben műemlékké nyilvánították, és 2005-ben az UNESCO felvette A világ emlékezete program helyszínei közé.

biblioteca-palafoxiana

A 43 m hosszú boltozatos belső térben 18. századi asztalokat és padokat építettek be, amelyek a pueblai asztalosság műremekei, és egy fából készült kerek könyvállványt is elhelyeztek benne. A központi részen egy Nino Pisano által alkotott Madonna di Trapani-festmény látható.

A gyűjteményben jelenleg több mint 41.000 kötetet, számos kéziratot és 9 ősnyomtatványt őriznek. A legrégebbi az 1493-as nürnbergi Schedel Világkrónika, de megtalálható Andreas Vesalius 1543-ban Bázelben nyomtatott De humani corporis fabrica c. műve, valamint a Malleus Maleficarum két különböző kiadása is 1596-ból és 1669-ből. Nagy becsben tartják az általuk őrzött hét, 16. századi mexikói nyomtatványt is, valamint a közel ötezer ritka kéziratot, melyek között akadnak azték nyelvű írások is, valamint Hernán Cortés hódító eredeti térképei. Az 1473 és 1821 közötti állomány tartalmilag lefedi mindazt a tudást, amit abban az időben érdemes volt tanulmányozni: a klasszikus és őslakos nyelveket, a filozófiát, a teológiát, a kánonjogot, a földrajzot, a csillagászatot, a természettudományokat, az orvostudományt és a fizikát – nem csoda, ha a 18. századi Európa legkiválóbb könyvtáraival vetekedett.

A múzeumként működő könyvtárat kutatók engedéllyel használhatják, a nagyközönség pedig tárlatvezetéssel és anélkül is ingyenes látogathatja.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, Advisor.Travel, Balogh Mihály: Könyvtári kalandozásaim Mexikóban II. == Könyv és Nevelés 2008/1., Top World Traveling, Atlas Obscura, World Monuments Fund, UNESCO

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2021.06.16