Győri képeskönyv – élvezhető szakszerűség, vizuális élményözön

Sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

gyori-kepeskonyv01

Ötéves munka eredményeként született meg egy formájában és műfajában is új kiadvány, a Győri képeskönyv, amelyet 2021. június 11-én sajtótájékoztató keretében mutattak be a győri Városházán.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gondozásában megjelent jubileumi kiadvány a győri emlékhelyeket, köztéri alkotásokat, emléktáblákat teljességre törekvő, szakszerű leírásokkal és látványos fotográfiákkal mutatja be, jól megragadva a város sokszínűségét és hangulatát. 426 oldal, 554 szócikk és ezernél is több színes mozaik a városról, amely nemcsak esztétikai élményt nyújt lapozgatójának, hanem pontos, hasznos helytörténeti információkkal is szolgál.

A sajtótájékoztatón dr. Dézsi Csaba András polgármester – méltatva az alkotók munkáját – hangsúlyozta, hogy a reprezentatív kiadvány komplett képet rajzol mind a város jelenéről, mind történetéről. Győr várossá válásának 750. évfordulójához méltó ez a képeskönyv, hiszen az emlékművek a városlakók tiszteletéről tesznek tanúbizonyságot.

A polgármester gratulált a kötet szakmai gondozójának, felelős kiadójának, dr. Horváth Sándor Domonkosnak, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatójának, aki az albumról szólva elmondta, hogy két fejezetre osztható. Az elsőben a városképet meghatározó emlékek találhatók, a hozzájuk tartozó „vizuális élményözönt” nyújtó képekkel, míg a második fejezetben többnyire a dokumentarista szempontból fontos szöveges emléktáblák sora szerepel. Mindkét rész betűrendben közli a látványosságokat, ezen túl a kötetben történő tájékozódást, a gyors keresést hely-, személy- és tárgymutató is segíti.

A bevezetőt követően a szerzők az emlékállítás győri hagyományairól is megemlékeznek: „Győr a képzőművészeti alkotások gazdag kínálatával ajándékozza meg lakóit és látogatóit. A Belváros első feliratát 1565-ben helyezték el a Liszt Ferenc utca 1. szám kapufélfáján…”

A népszerű helyek vagy a kevésbé ismert értékek hangulatos fotókon elevenednek meg, akár egy útikönyvben. A közeli felvételek a részletekre irányítják a figyelmet, míg a városrészekről készült légifelvételeken a térség szerkezetét, építészetét is szemügyre vehetjük.

Az értékfeltárás Orbánné dr. Horváth Márta helytörténeti kutató és Galambos Krisztina könyvtáros, helytörténetben jártas szakember munkáját, az igényes, művészi színvonalú képek Szabó Béla fotóművész látásmódját dicsérik.

A látványos képeskönyvet 7750 forintért, négy helyen lehet megvásárolni városszerte (Lokálpatrióta ‒ Belvárosi Könyves Polc, Kisfaludy Károly Könyvtár, Látogatóközpont, Győr+ Média szerkesztősége).

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.06.11