Új interaktív terek a Borsos Miklós állandó kiállításban

Sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

interaktivborsos

2021. június 10-től a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Borsos Miklós állandó kiállítása egy európai uniós projektnek köszönhetően új interaktív oktatóterekkel várja az érdeklődőket. Ezenkívül a szakmai tevékenységet segítő előkészítő helyiséggel és múzeumpedagógiai archívummal is gazdagodtak.

Több mint 28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordítottak a projekt keretében az emeleten megvalósult, a múzeum kiállításához kapcsolódó oktató-tapasztalati tér, valamint az alagsorban két foglalkoztató terem kialakításra. Az infografikák, aktivizáló eszközök, hangtechnikával ellátott bútorzat, IKT-pont és archív filmek vetítésére alkalmas eszköz nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek élményszerű ismeretszerzését is szolgálják.

A múzeum úgy tud sikeres lenni, ha lehetőséget, oktatási formát tud nyújtani, alkalmazkodva a modern világ kihívásaihoz, illetve a megváltozott információszerzési szokásokhoz és tanulási formákhoz. A fejlesztés eredményeként a látás élményénél sokkal többet tudunk nyújtani a legkülönbözőbb korosztályoknak” – hangsúlyozta dr. Nemesné dr. Matus Zsanett, az intézmény igazgatóhelyettese.

Turzai Erika Anna múzeumpedagógus, szakmai koordinátor elmondta, hogy a projekt ötéves fenntartási időszakában az újonnan kialakított terek, berendezések használata lehetővé teszi az önfejlesztés igényének erősítését, az informális és nem formális információszerzés bővítését, minőség javulását, szélesebb célközönség elérését, az egész életen át tartó tanulást szolgáló tevékenységek megvalósítását, ugyanakkor a múzeumpedagógiai tevékenység magasabb színvonalú ellátását. Ez utóbbit szolgálják a korszerű bútorzattal ellátott alagsori oktatóterek és kiszolgáló helyiségek, amelyek két külön csoport egyidejű foglalkoztatására alkalmasak. Ottjártunkkor a Gyárvárosi Általános Iskola 6. a osztályos tanulói ismerkedtek a magas nyomású papírdúcos technikával. Feladatuk stílszerűen Győr jubileumi évfordulójához kapcsolódott. A fejlesztésnek köszönhetően az itt dolgozó múzeumpedagógusok munkáját kerámia-előkészítő, illetve a felkészülést és dokumentálást, kutatást segítő archívum létrehozása is segíti.

A tanév végi foglalkozások, majd a hamarosan induló nyári táborok látogatói lesznek az új terek első tesztelői.

További információk, táborok, jegyárak a romer.hu oldalon találhatók.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.06.10