+/- 1,5 méter – szabadtéri installációk a Torula Művésztér előtt


torula-szabadteri-installaciok

Június 11-től tekinthető meg a Torula Művésztér (Győr, Budai út 7.) „kettős kiállítása”: kívül interaktivitásra sarkalló szabadtéri alkotások boncolgatják az elmúlt időszak élményeit, a bezártságot és a pandémai hatásait, míg belül, az épületben Gazsó Attila Karanténnapló című fotókiállításával és tengerhang projekttel várják az érdeklődőket. Járjuk most körbe a kinti installációkat!

2021 májusában a Torula Művésztér fiatal művészei ötlötték ki – készítették el a COVID-időkre reagáló rendhagyó kiállításukat, s azért tették közzé alkotóterükhöz kapcsolódó közterületen, hogy mindenki számára könnyen elérhető legyen. Hiszen mindannyiunkat érintett/érint a világjárvány, megéltük a bezártság valamilyen formáját, így közös és egyéni élményekkel van dolgunk bőven. Ezek feldolgozására kínálják a játékot, a szépséget, az interaktivitást, a bennünk lévő harmónia megélésének lehetőségét a műalkotások közvetítő és/vagy kommunikációs eszközként. „Adjon örömforrást, vigyen rácsodálkozásig, szüljön felszabadító gondolatokat!” – fogalmazta meg célját ezzel kapcsolatban a Torula közössége.

És hogy mit lehet itt csinálni? Kapcsolódhatunk egymással végre a művészet által. A járvány alatt megtapasztaltak után újra használhatjuk a valóságos közös világunkat gondolataink, érzelmeink kifejezéséhez, azok cseréjéhez. Felszabadulhatunk az itt található utcai installációk segítségével. A QR-kód galériában a Torula Művésztér művészeinek a karantén idején készült művei láthatók, a Zónába gondolatokat, vágyakat hozhatunk és fényképeket vihetünk magunkkal emlékül. Az Oázis üde zöldjében várakozhatunk, töltekezhetünk, kedvünkre lógathatjuk a lábunkat, az Emlékhelyen pedig szalag-felkötéssel tisztíthatjuk a korona-idő „lerakódásait”. Megemlékezhetünk a bezártságunkról, és megörökíthetjük a mostani szabad önmagunkat. Sőt akár még egy puszit is dobhatunk!

A július 2-ig megtekinthető installációk a megélt traumákra és azok feldolgozására reflektálnak, s pozitív szemléletet kívánnak hangsúlyozni a résztvevők számára. (A szabadtéri alkotások feltétel nélkül látogathatók, viszont a beltéri kiállítás kizárólag védettségi igazolvány felmutatása ellenében tekinthető meg.) Mindennek a Facebook-esemény oldalán pedig akár meg is beszélhetjük a látottakat.

2021.06.09