Minden idők legtöbb Grammy-díjasai

Hát ez csúcs! 20. rész – tmoni írása

grammy-dij

A Grammy-díj a legnagyobb presztízsű elismerés a zeneiparban, melyet 1958 óta évente adnak át több kategóriában, s mellyel a zeneművészet kimagasló teljesítményeit ismerik el. Ezért lehet valamiféle értékmérője egy-egy pályafutásnak vagy alkotásnak. Lássuk hát, mely zenészek és művek söpörték be a legtöbb győzelmet az elmúlt évtizedek során!

Mint az Oscar-díjnál, a Grammy-nél is számon tartják a jelöléseket, hiszen már ez is jelez egyfajta minőséget – kivéve, ha sose követi győzelem, mint Snoop Dogg esetében, aki 16 nominálással vezeti ezt a fajta toplistát. Általában azt jegyzik, hogy melyik előadó vagy zenemű hány jelölésből hány győzelmet ért el.

solti-gyorgy

Minden idők legtöbb Grammy-díjat nyert zenésze a magyar származású, brit Solti György (1912-1997), a nemzetközileg Sir Georg Solti néven ismert karmester és zongoraművész, aki 74 jelöléséből 31-et szerzett meg a legjobb operafelvétel (8), a legjobb operán kívüli kórusmű előadás (6), a legjobb zenekari klasszikus zenei előadás (2), a legjobb klasszikus zenei album (4), az év klasszikus albuma (2), a legjobb klasszikus zenekari felvétel (5), a legjobb kamarazene előadás (1), a legjobb kórusmű (1) és a legjobb zenekari felvétel (2) kategóriákban.

jones-beyonce-krauss

A második helyen Quincy Jones (1933-) amerikai zeneszerző, trombitás, zenei producer és karmester, valamint Beyoncé (1981-) amerikai R&B énekesnő, dalszerző, producer áll – mindketten 28 Grammy-t tudhatnak magukénak 80 (QJ), ill. 79 (B) jelölésből. Beyoncé a győzelmeiből hármat a Destiny’s Child és egyet a The Carters tagjaként szerzett. A harmadik legtöbb Grammy-vel rendelkező zenész pedig az amerikai bluegrass country-énekes Alison Krauss (1971-), akinek 27 győzelme van 42 jelölésből.

santana-u2

Minden idők legtöbb Grammy-díjat nyert albuma Santana Supernatural és a U2 How to Dismantle an Atomic Bomb című lemeze – mindkettő 9-et mondhat magáénak. A Supernatural megkapta az év albumát és a legjobb rock albumot, valamint a rajta található dalok közül több is aratott: a Smooth elvitte az év felvételét, az év dalát és a legjobb popénekesi együttműködést, a Maria, Maria a legjobb csoportos popelőadást, az El Farol a legjobb instrumentális pop előadást, a The Calling a legjobb instrumentális rock előadást, a Put Your Lights On pedig a legjobb csoportos rock énekesi előadást. A How to Dismantle an Atomic Bomb szintén megnyerte az év albumát és a legjobb rock albumot, és a lemezen található számok közül is többet díjaztak: a Vertigo kapta az év legjobb rock dalát, a legjobb csoportos rock előadást és a legjobb videóklipet 2004-ben, a Sometimes You Can’t Make It on Your Own pedig az év dalát és a legjobb csoportos rock előadást, a City of Blinding Lights pedig a legjobb rock dalt 2005-ben.

jones-charles-jackson

Nyolc-nyolc Grammy-győzelemmel a 2. helyen 3 album áll: Ray Charles (1930-2004) afroamerikai zongorista, énekes Genius Loves Company című utolsó alkotása, mely már posztumusz jelent meg; Norah Jones (1979-) indiai származású amerikai énekesnő Come Away With Me című lemeze; valamint Michael Jackson (1958-2009), a pop királya Thriller című műve, a világ legnagyobb példányszámban eladott korongja.

u2-jones-mars-adele

A 3. helyen is több zenemű osztozik, 7-7 Grammy-díjat sikerült megszereznie a U2 All That You Can’t Leave Behind című, Quincy Jones Back on the Block című, Bruno Mars (1985-) 24K Magic című, valamint Adele (1988-) 21 című albumának.

A Grammy Awards-ot sok kategóriában osztják ki minden évben, ezek közül a műfajspecifikus díj a legtöbb, de a legnagyobb presztízse a négy műfajfüggetlen, általános kategóriának van: az év albumának, az év felvételének, az év dalának és a legjobb új előadónak.

cross-adele-eilish

A díj több évtizedes történetében mindössze három művésznek sikerült mind a 4 általános kategóriában nyernie: Christopher Crossnak (1951-), Adele-nek és Billie Eilish-nek (2001-). Cristopher Cross a 4 nyereményt egyetlen gálán gyűjtötte be a nevét viselő albummal és a Sailing című dallal. Adele 2008-ban lett a legjobb új előadó, 2011-ben pedig a 21-gyel és a Rolling in the Deeppel megszerezte a másik hármat is, s ezt megismételte 2016-ban a 25-tel és a Helloval. Billie Eilish 2019-ben szintén egyszerre szerezte meg a 4 elismerést a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? című albummal és a Bad Guy című dallal.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Statista, Grammy

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 17. kép; 18 kép; 19 kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói

2021.06.08