Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél új filmje a cannes-i fesztivál hivatalos válogatásában

A feleségem története és az Evolúció ősszel kerül majd a magyar mozikba

a-felesegem-tortene-film

A július 6-17. között megrendezendő 74. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Enyedi Ildikó új filmjét, A feleségem története című alkotást (a képen), valamint meghívták a Cannes Première szekcióba Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban készült legújabb rendezését.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A filmben Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzy-t a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától), Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

Enyedi Ildikó elmondta: „Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most a filmmel – egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, „old school” műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.

Mécs Mónika vezető producer hangsúlyozta: „A hosszúra nyúlt munkafolyamatok során a sok nehézség mellett rengeteg öröm is érte a produkciót. Az egyik ilyen öröm a cannes-i fesztivál meghívás. Felemelő érzés, hogy Füst Milán méltán híres regényét megfilmesíthettük, és végre nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be, vihetjük jó hírét az európai szereplő gárda és a filmben közreműködő szakemberek jóvoltából.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András) készítette Enyedi előző filmjét, az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről című alkotást is. Emellett a cégcsoport jegyzi többek között az Ezüst Medve-díjas Csak a szél, az Oscar shortlist-es Akik maradtak és az idei Berlinalén debütált, szintén Ezüst medvét nyert Rengeteg – mindenhol látlak című filmeket.

A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide. A szenvedély labirintusába invitáló fordulatos, sodró tempójú film a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb erős drámát készített Evolúció címen 2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt, amely a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott Cannes Première szekciójába kapott meghívást – ezzel a rendező hetedszer szerepel a filmes seregszemle hivatalos programjában. Az új szekció a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak ad helyet. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni. A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. Operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux állt a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019) vagy a Halhatatlan szeretők (2013). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer voltak.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával. A forgatás két nyelven, német és magyar helyszíneken történt. A tervek szerint a film Magyarországon ősszel kerül bemutatásra.

Nemzeti Filmintézet
Fotó: Csata Hanna (Mozinet)

2021.06.07