Sztárszínészek videóklipekben 5. rész: Emma Watson

One Night Only: Say You Don’t Want It – Szilvási Krisztián írása

emma-watson-one-night-only-say-you-dont-want-it

Szőrmekabátban, magas sarkú félcsizmában, tiara-szerű hajpánttal a fején, de mindenekelőtt látszólag elveszetten ácsorog Emma Watson egy leéltebb brooklyni környéken a brit indie rockegyüttes, a One Night Only 2010-es videóklipjében. Egyáltalán nem mondja, hogy nem akarja (csinálni), ellentétben a klip címével, amely pont ezt jelenti: a Say You Don’t Want It hangulatos fellélegzés volt számára majdnem 10 évnyi Harry Potter után, és baromi jól is állt neki.

2008 januárjában jelent meg a nálunk kevéssé ismert angol One Night Only debütáló albuma (Started a Fire), és a Helmsley kis piacvárosából (Leeds-től nagyjából 1 óra) származó srácok rendesen fel is lobbantották azt a tüzet, mert a korong rögtön aranylemezzé vált. Ráadásul a frontember George Craig szó szerint is a kamerák középpontjába került, a Burberry luxusdivatház egyik arca lett, hogy fotókon és óriásplakátokon találkozhassanak vele a rajongók szerte a világon. Ráadásul aztán Emma Watson is így került (bele) a képbe.

A csapat második albuma – a tervekhez képest egy évet csúszva – 2010 augusztusában került csak a boltokba, de eredményét tekintve igazi „kvantumugrásként” értékelhető, legalábbis abban a tekintetben, hogy a rajta szereplő dalok minősége egy új közönséghez juttatta el a srácokat. A lemez szövegei azt az izgalmat érzékeltetik, amit a „hullámvasút” jelent, ahogyan a névtelenségből a sztárságig jutunk – tulajdonképpen a szivárvány végének hajszolását. Ennek az albumnak az első single-jeként jött ki a Say You Don’t Want It, amely arról szól, hogy sztárként élünk, gyönyörű lányokkal és gyors autókkal, de a popsztárság mögött, a hamis és materialista felszín alatt valójában üres és magányos a világ.

George Craig a The News of the World magazinnak elmondta, hogy akkor ismerte meg Emma Watsont, amikor közösen vettek részt a Burberry 2010-es tavaszi-nyári modellkampányában: „Nagyon jó haverok lettünk, és megkért, hadd szerepeljen egy videóklipben. Tíz év Harry Potter után végre rockcsaj akart lenni.” Júniusban mindketten részt vettek az angliai Glastonbury Fesztiválon, és a pajtás-viszonyon túl néhány hónapig azért együtt is jártak, de végül néhány hét után szakítottak (a fiú pedig „továbblépett” Diana Vickers énekesnővel).

A Say You Don’t Want It klipjét New Yorkban vették fel James Lees rendezésével (a jellegzetes brooklyni utcák és helyszínek mellett a Gray’s Papaya kimondottan képbe kerül), a kész videó először június 26-án volt látható a Channel 4-en. A klipben Emma Watson egy fekete skinny farmert, szőrmekabátkát, magas sarkú félcsizmát, feltűnően sok nyakláncot és tiarára emlékeztető, csillogó hajpántot viselő, valakire vagy valamire várakozó lányt alakít, aki találkozik egy sikeres és ismert, kócos hajú fiúval (ő George Craig). Céltalanul, ámde rendesen, egymással évődve-flörtölve járják be Brooklynt (közben egy kis bolti tolvajlásra is sor kerül), míg a nap estébe fordul, és már majdnem elcsattan az első csók, amikor... A videó vége egyértelműen (bár szerintem oda nem illő szimbólummal) érzékelteti a dal lényegét: a sztárság és a hétköznapi lét hosszú távú összeférhetetlenségét.

A One Night Only ezt követően csak öt évvel később jelentette meg harmadik albumát Where The Sleepless Go címmel, és bár a Wikipédia nem írja, hogy feloszlottak vagy megszűntek volna, hivatalos weboldaluk halottabb már nem is lehetne. Mindenesetre ami biztos: Emma Watson azóta teljesen kijárta a Roxfortot, 2019-ig pontosan 10 másik filmben szerepelt, 2021 februárjában pedig ügynökén keresztül bejelentette, hogy meghatározatlan ideig szünetet tart a karrierjében. Remélem, azért nem mondja végleg, hogy nem akarja (tovább) csinálni...

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, songfacts.com, mtv.com, femalefirst.co.uk

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken – Fatboy Slim: Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman – Texas: In Demand
4. rész: Chevy Chase – Paul Simon: You Can Call Me Al

2021.06.04