Szent László Napok Győrben 2021

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

szent-laszlo-napok-01

Idén ismét megrendezik a Szent László Napokat városunkban június 26-27-én. A hosszú kihagyás után egész nyárra programdömping várható. A lovagkirály alakját és korát megidéző rendezvényt, egyúttal az idei nyári fesztiválszezon megnyitását sajtótájékoztató keretében jelentették be a Baross úti Látogatóközpontban.

A sort a már korábban beharangozott 16. Magyar Táncfesztivál indítja, majd Szent László ünnepén gyűjthetünk feledhetetlen pillanatokat. A hagyományos kosztümös felvonulás, történelmi játékok, harci bemutatók mellett újdonságokkal is készülnek a szervezők.

Az eseményt beharangozó dr. Dézsi Csaba András emlékeztetett, hogy László király, aki 1077 és 1095 között uralkodott és 1192-ben avattak szentté, több szállal kapcsolódik Győrhöz. Igazán jelleme az, ami tiszteletet parancsol. Itt őrzött hermája az ország legjelentősebb szakrális emléke a Szent Korona és a Szent Jobb mellett. Az egyedi ötvösművészeti remekmű a koponyaereklyével együtt Náprági Demeter – Győr későbbi püspöke – által került Nagyváradról városunkba 1607-ben. A monda szerint tisztelete az 1763-as földrengés után terjedt el. A hívek Szent Lászlóhoz fohászkodtak védelemért, és miután súlyosabb csapás nélkül megmenekültek, neki mondtak hálát. Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben, körmenetben vigyék végig a hermát a városon. Ez a szokás máig él. A herma mellett 1940 óta minden évben kiosztják a Szent László-érmet azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik tudományos, művészeti, kulturális, sport vagy egyéb területen kimagasló eredménnyel szolgálják a város érdekeit, öregbítik hírnevét.

Tóth Szilárd, a Győri Lovas Színház vezetője a programok közül kiemelte a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-t, a harci bemutatókat, amelyre Kassai Lajos világbajnok lovasíjászt és egy lengyel lovascsapatot is várnak. Az idei rendezvény különlegessége reményeik szerint az a szombat esti kétszáz fős középkori lakoma lesz, ahol korhű ételekkel és hangulattal várják azokat, akik hajlandóak jelmezbe bújni és elmerülni e letűnt kor ma már kicsit furcsa, de izgalmas világában.

Hajtó Péter, a Győr-Projekt Kft. szervezője elmondta, hogy az Aranyparton és a Széchenyi téren tartják a programokat a két nap alatt a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával. Így a lovas felvonulást bárki megnézheti, de a lekerített helyszínekre csak védettségi igazolvánnyal léphetünk be.

A nyár minden hétvégéje tartogat programokat a győrieknek és az ide érkező turistáknak. Érdemes előre tájékozódni, hiszen például a Szent László Napokkal egy időben június 14-27. között zajlik majd a Food Truck Show, június 26-án pedig a Múzeumok Éjszakája.

Részletek a hellogyor.hu oldalon.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.06.01