Győr 750: művészeti album a helyi kötődésű grafikusok, festők, szobrászok munkáiból

Könyvbemutató – SzaSzi tudósítása

gyor-750-album

Tárlatmegnyitóval egybekötött könyvbemutatóra gyűltek össze 2021. május 28-án az Esterházy Palotában a város képzőművészei. Igazi ünnepélyes alkalom volt ez dedikálással és a találkozás örömével.

A Győr 750 címmel megjelent album tervezője a városban tevékenykedő művészeket – festőket, szobrászokat, grafikusokat, fotósokat – szólította meg. A kötetbe végül 59 alkotó és egy-egy jelentősebb, Győrről szóló vagy a városhoz kapcsolódó műve került be. A mellettük szereplő ismertetők, gondolatok magyar, angol és német nyelven is olvashatók. A kötetet dr. Dézsi Csaba András polgármester mutatta be sajtótájékoztató keretében, ahol jelen volt Tóth Tibor fotós, a könyv tervezője, művészeti vezető és Székely Zoltán, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

„Míves kiadvány született a város születésnapjára” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András ünnepi beszédében, majd hozzátette: „A hiánypótló kiadvány színes palettát rajzol művészeinkről, érzelemvilágukról, városunkról, jelezve azt a hátteret, ami a győriség mögött van, megmutatja, hogy kik vagyunk és mire lehetünk büszkék.” Az album nemcsak arcképtár, hanem pillanatkép is a város jelenéről, méltó a város születésnapjához. A polgármester elmondta, hogy a könyv szerkesztője kereste meg az ötlettel, egy korábban megjelent, a mostanihoz hasonló kötet megjelentetésének gondolatával, amely immár a korábbinál bővebb formában készülhetett el. Reményét fejezte ki, hogy több hasonló, Győr értékeit bemutató kiadvány fogja még követni. Végül köszönetét fejezte ki a művészeknek alkotásaikért, Tóth Tibornak a szerkesztői munkáért, valamint Radek Józsefnek, a Palatia Nyomda vezetőjének az igényes kivitelezésért.

Az eseményen száz példányt dedikáltak az alkotók, többek között a polgármester is, aki a kötet utolsó lapjain talán sokak által nem ismert oldaláról mutatkozik be, valamint Radnóti Ákos alpolgármester, aki szintén szívesen fest. A kötetben szereplő művészek egy-egy alkotása június 5-ig látható az Esterházy-palotában.

Az album három helyen kapható Győrben (a Győr Plusz szerkesztőségében, a Baross úti Látogatóközpontban és a Lokálpatrióta Könyvesboltban), az ünnepi évre való tekintettel jelképes áron, 2021 forintért.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.05.31