Alicia Keys: Girl on Fire

Szilvási Krisztián zeneajánlója

alicia-keys-girl-on-fire

Alicia Augello Cook, akit mi inkább Alicia Keys néven ismerünk, 2012-ben egy jubileuminak is tekinthető ötödik lemezzel jelentkezett. A Girl on Fire az 56. Grammy-díjátadón elnyerte a legjobb R&B albumnak járó elismerést, és összesen világszerte 1,3 millió példányt adtak el belőle.

Az 1981-es születésű amerikai énekesnő, dalszerző és producer immár 15 Grammy-díjjal rendelkezik: mióta 2001-ben megjelentette debütáló albumát Song in a Minor címmel, dalok példátlan repertoárját alkotta meg, összesen több mint 50 milliós eladási eredményt produkálva világszerte nagylemezekből (meg még 40 milliót singles-ökből). Alicia Keys ráadásul rendkívül sokrétű, a zenei pályán túl is számottevő eredményekre képes: előadóművészete mellett színésznőként is feltűnt a Füstölgő ászokban, az Egy bébiszitter naplójában és A méhek titkos életében. 2011-ben rendezőként is debütált a Lifetime Five című tévéfilm részeként a Lili című rövidfilmmel. Első produceri munkája A Stick Fly című Lydia R. Diamond-mű volt, ráadásul a Cort Theatre-ben bemutatott darab eredeti zenéjének elkészítése is az ő nevéhez fűződik. Első megjelent írása, a Tears for Water: Songbook of Poems & Lyrics by Alicia Keys a New York Times bestseller szerzőjévé tette őt. Humanitárius tevékenysége során társalapítója volt a Keep a Child Alive szervezetének, valamint Jószolgálati Nagykövetként is tevékenykedik.
 
Egy ízelítő már 2012 júniusában megjelent az új album zenei anyagából egy dalszöveges videó, a New Day formájában. A Girl on Fire a Sony Music/RCA Records gondozásában látott napvilágot, amelyről a címadó dal egy különleges előadás keretein belül került bemutatásra az MTV Video Music Awards díjátadó gáláján szeptemberben, a Los Angeles-i Staples Center-ben (a rádiókban 2 nappal korábban debütált). „A Girl On Fire arról szól, hogyan találd meg a saját hangod, hogyan legyél szabad, és hogyan bízz az ösztöneidben és saját magadban” – nyilatkozta Keys. A korong erőteljes himnuszokat és bensőséges balladákat vonultat fel, a személyes és igazán aktuális dalokban uralkodó szerepet játszik Alicia jellegzetesen gyönyörű hangja és zongorajátéka, melyet tökéletesen egészít ki a határozott dobjáték, a reggae, a soul és az elektronikus hangzás – segítségükkel az album egyszerre hangzik igazán trendinek és modernnek, miközben a klasszikusan időtlen zene fogalmát is megtestesíti.

A Girl on Fire – amelyen olyan személyek működnek közre, mint például Krucial, a Grammy-díjas Babyface, a dalszerző-énekes Jeff Bhasaker, Gary Clarke Jr., valamint a Pop and Oak – kifejezetten inspiráló keveréke annak a sokszínű hangi világnak, melyet Alicia Keys fedezett fel, miközben a világot járta, ahol különösen a Londonban és Jamaikán töltött idők voltak rá nagy hatással, s ezekbe vegyülnek az ő New York-i gyökerei. Az énekesnő az azóta eltelt több mint 8 év alatt ugyan csupán két újabb albummal rukkolt elő (Here – 2016, Alicia – 2020), mindenesetre korai lenne zenei karrierjére rásütni a „leszállóág” minősítő jelzőt.

Szilvási Krisztián

2021.06.01