Minden idők legsikeresebb zenei előadói

Hát ez csúcs 19. rész – tmoni írása

music01-crowd-concert-audience

Kik számítanak a világ legsikeresebb zenei ikonjainak? Akiknek a legnagyobb a rajongótáboruk? Akik a legtöbb koncertet adják? Akik a legtöbb díjat zsebelik be? Akik a legtöbb lemezt adják el? Valószínűleg az igazság ezen szempontok összegzésében rejlene, de nem mindegyik mérhető egzakt módon. Az ötvenes évek vége óta azonban rendelkezésünkre állnak a korrekt lemezeladási adatok, így ebből szempontból tudjuk vizsgálni a kérdést.

Az interneten rengeteg helyen találhatunk eladási listákat, melyek nagy része az RIAA (Recording Industry Association of America), az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége adatain alapulnak. De azért lehet találni más, nemzetközi statisztikákat is, sőt akadnak olyan listák is, amelyek nem kizárólag a nyers értékesítési adatokra koncentrálnak, hanem figyelembe vesznek más megközelítéseket is. Ilyen például a CSPC (Commensure Sale to Popularity Concept), mely az arányos népszerűségi mutatók megállapításához egyedi képletet használ, ahol az eladott formátumok (nagylemez, kislemez, válogatáslemez, koncertlemez, digitális letöltés, zenei videó, streaming) alapján súlyozzák a számokat.

Ebben az írásban kísérletet teszünk arra, hogy az amerikai, a nemzetközi és a súlyozott listákat, valamint a Grammy-díjakat összehozzuk, hogy megtudjuk, kik minden idők legsikeresebb zenei előadóművészei. Az alapadatok kizárólag tanúsítványokkal igazolt értékesítéseket tartalmaznak.

ac-dc-black-ice-tour

Összesítésünkben a 10. helyet az 1973-ban alapított – és még ma is aktív – ausztrál hard-rock banda, az AC/DC szerezte meg, akik úttörő szerepet játszottak a műfaj történetében. 17 stúdió-, 3 koncert- és 2 filmzenealbum, valamint 1 közép- és 47 kislemez fűződik a nevükhöz, melyekből 229,2 millió kelt el a világban fizikailag, digitálisan és streamelve. A War Machine-nal 2010-ben Grammy-t nyertek a legjobb hard-rock előadás kategóriában, de 7 jelölést is szereztek az idők során. Back in Black című munkájuk a műfaj történetének legsikeresebb alkotása.

led-zeppelin

A 9. helyre az 1968 és 1980 között zenélő brit hard rock együttes, a Led Zeppelin került. A 12 év alatt egyetlen tagcsere sem történt, és a zenészek nem folytattak különálló szólókarriert sem – csak közös felvételeket adtak ki: 8 stúdió-, 4 koncert- és 13 válogatásalbumot, valamint 16 kislemezt, melyből 235,6 millió fogyott el a világon. 1985-ben, 1988-ban, 1995-ben és 2007-ben próbálkoztak újraegyesüléssel, de egyik kísérlet sem tartott sokáig. Zenéjük sokszínű és változatos, blues, folk, rockabilly, funky, reggae és soul keveredik a kőkemény rockkal, nem véletlen, hogy sokan az első heavy metal együttesnek tartják őket. 2013-ban a Celebration Day megkapta a Grammy-díjat a legjobb rock album kategóriában, de az évek során 3 jelölésre is szert tettek.

pink-floyd

A 8. legsikeresebb zenekar a progresszív rock egyik legkiemelkedőbb képviselője, az 1965 és 1996 között (valamint 2005-ben) működő, brit Pink Floyd. Pályafutásuk alatt 15 stúdió-, 4 koncert- és 9 válogatásalbumot, valamint 6 közép- és 27 kislemezt jelentettek meg, melyekből összesen 259,7 millió példányt adtak el. Ezenkívül begyűjtöttek egy Grammy-díjat (legjobb instrumentális rock előadás: Marooned, 1995) és 4 jelölést is. Fő ismertetőjegyük a művészi kidolgozású lemezek, erősen gondolati szövegek, látványos koncertek és az effektekkel való kísérletezések voltak.

eagles

A 7. helyezett összesítő listánkon az amerikai country-rock / folk-rock zenét játszó Eagles zenekar. 1971-től 1980-ig, valamint 1994-től 2016-ig voltak aktívak, s ez 7 stúdió-, 2 koncert- és 11 válogatásalbumot eredményezett, valamint 30 kislemezt. Mindezt 202,3 millió példányban vásárolták meg az emberek. Ez kevesebb ugyan, mint az AC/DC, a Led Zeppelin vagy a Pink Floyd teljesítménye, de ehhez jön még 6 Grammy és 18 jelölés. 1975-ben a Lyin’ Eyes lett a legjobb énekes popegyüttes előadás, 1977-ben a Hotel Californiát választották az év felvételének, és a New Kid In Town nyert a best arrangament for voices kategóriában. 1979-ben a Heartache Tonight kapta a legjobb énekes rock előadás díját, 2007-ben a How Long a legjobb énekes country előadást, 2008-ban pedig az I Dreamed There Was No War a legjobb instrumentális pop előadást.

elton-john

A 6. helyre Sir Elton Johnt, a londoni Royal Academy of Music-on végzett brit zeneszerzőt, zenészt és énekest soroltuk, aki 1963 óta a piano pop illusztris képviselője. Eddigi pályafutása alatt 30 stúdió-, 5 koncert-, 18 válogatás-, 7 filmzene- és 3 tribute-albumot vett fel, valamint 3 középlemezt, melyet 268,3 millió példányban értékesítettek a világon különböző formátumokban. 5 Grammy-díj és 34 jelölés is bizonyítja munkája minőségét. 1986-ban a That’s What Friends Are For lett a legjobb énekes pop előadás, 1991-ben a Basque a legjobb instrumentális zenemű, 1994-ben a Can You Feel The Love Tonight, 1997-ben pedig a Candle In The Wind a legjobb férfi pop énekes előadás, végül 2000-ben az Elton John & Tim Rice’s Aida a legjobb musical album.

queen

Az 5. hely az egyik legegyedibb hangzásvilágú brit rockegyüttesé, a Queené. Híresek voltak látványos koncertjeikről, modern színpadtechnikájukról, valamint Freddie Mercury színpadias előadásmódjáról. Sok későbbi művészt inspirált a zenéjük. 1971 és 1991 között alkottak, s ez alatt 15 stúdió-, 11 koncert-, 2 filmzene- és 16 válogatásalbumot adtak ki, valamint 2 közép- és 79 kislemezt, mely 354,5 millió példányban kelt el a világon. Viszont egyetlen Grammy-díjat se szereztek pályafutásuk alatt – jelölést is csak 4-et –, amin nem lehet csodálkozni, hiszen a kortárs kritika sose kedvelte az együttest. A közönség annál inkább. Az 1985-ös Live Aid koncerten való fellépésüket viszont mind a kritikusok, mind a közvélemény a zenetörténet legjobb koncertteljesítményei közé sorolják.

madonna

A világ 4. legsikeresebb zenei előadóművésze Madonna, a „pop királynője”, a popkultúra egyik leghatásosabb alakja. Az olasz származású amerikai énekesnő 1979 óta van jelen a piacon, s munkásságát 14 stúdió-, 5 koncert-, 6 válogatás- és 3 filmzenealbum bizonyítja, valamint 35 limitált kiadású lemez. Mindezt 332,2 millióan vásárolták meg, ami kevesebb, mint amennyit a Queen adott el, de a popikon 7 Grammy-díjat is magáénak tudhat, a 28 jelölésről nem is beszélve. 1991-ben a Blonde Ambition World Tour Live-ot választották a legjobb hosszú zenei videónak, 1998-ban pedig a Ray Of Light 3 díjat is begyűjtött: legjobb videóklip, legjobb pop album és legjobb dance felvétel. 1999-ben a Beautiful Stranger (From Austin Powers – The Spy Who Shagged Me) lett a legjobb film- és más vizuális média számára írt dal, 2006-ban a Confessions On A Dance Floor a legjobb elektronikus/dance album, 2007-ben pedig a The Confessions Tour a legjobb hosszú zenei videó.

elvis-presley

A 3. legkeresettebb zenész az amerikai Elvis Presley, a Király, a világ egyik leghíresebb énekese, aki 1953 és 1977 között alkotott, melynek eredménye 23 stúdió-, 7 koncert-, 18 filmzene- és 12 válogatásalbum, valamint 29 középlemez és 107 posztumusz válogatás. A közönség imádta őt, és ki is mutatta, mivel felvételeiből 442,8 millió fogyott el, a szakma véleményét pedig a 3 megnyert Grammy tükrözi, illetve a 14 jelölés. A How Great Thou Art 1967-ben elnyerte a legjobb vallásos előadás díját, 1974-ben pedig a legjobb inspiráló előadásét, és ugyanebben a kategóriában nyert 1972-ben a He Touched Me is. Érdekes módon mindössze 5 alkalommal adott koncertet az Egyesült Államokon kívül, viszont 30 filmben láthatták rajongói.

michael-jackson

A legsikeresebb zenei előadók összesített listáján 2. helyen a pop királya, Michael Jackson végzett, a 80-as évek popkultúrájának legmeghatározóbb alakja. Thriller című munkája a legnagyobb példányszámban eladott zenei felvétel a világon. 1962 és 2009 között volt a pályán, s letett az asztalra 10 stúdió-, 1 koncert-, 34 válogatás-, 3 filmzene- és 4 remixalbumot, valamint 6 középlemezt és 2 posztumusz CD-t, melyekből összesen 453,4 milliót sikerült értékesíteni. Élete során 13 Grammy-díjat gyűjtött össze, valamint 38 jelölést. 1979-ben a Don’t Stop ’til You Get Enough lett a legjobb férfi énekes r&b előadás, de 1983-ban már 7 kategóriában aratott: az év felvétele (Beat It), az év albuma (Thriller), a legjobb férfi pop énekes előadás (Thriller), a legjobb férfi rock énekes előadás (Beat It), a legjobb férfi r&b énekes előadás (Billie Jean), a legjobb rhythm&blues dal (Billie Jean), a legjobb gyerekfelvétel (E.T. The Extra-Terrestrial). 1984-ben a Making Michael Jackson’s Thrillernek ítélték a legjobb video-album díjat, 1985-ben a We Are The Worldnek az év dalát, 1989-ben a Leave Me Alone-nak a legjobb hosszú zenei videót, 1995-ben pedig ugyanezt a Scream-nek.

the-beatles

Minden idők legkeresettebb együttese a The Beatles, minden létező lista és statisztika élén ők állnak. Nagyon kevesen vannak, akik népszerűségben, kritikai elismertségben és kulturális hatásban megközelítik az általuk elért eredményeket. Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban. Az angol beatzenekar 1960 és 1970 között volt aktív, s ezalatt rengeteg felvételt készítettek: 23 stúdió, 5 koncert- és 54 válogatásalbumot, valamint 36 közép- és 63 kislemezt, mely több mint félmilliárd (526,4 millió) példányban kelt el. Emellett 7 Grammy-t és 23 jelölést is szereztek: a legjobb új előadó (1964), legjobb énekegyüttes előadás (A Hard Day’s Night – 1964), év albuma és legjobb kortárs album (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – 1967), legjobb hosszú zenei videó (The Beatles Anthology – 1996), legjobb videóklip (Free As A Bird – 1996), legjobb énekes popegyüttes előadás (Free As A Bird – 1996).

Az összesített listák hátránya, hogy nem tükrözik évről évre a változásokat, pedig azok is sok mindent megmutatnak, főleg, ha fél évszázados intervallumról beszélünk, mint a jelen esetben is. A fenti videó gyönyörűen megmutatja, hogy mikor melyik előadók álltak az eladási listák élvonalában, illetve sikerük meddig tartott. A fiatalabb generációkról is áttekintést nyerhetünk néhány perc alatt, statisztikához képest elég látványos formában.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, Starity, Pulse360, Friss Újság, Statista, Business Insider, ChartMasters, Digital Music News, Mental Floss, Stacker, Decluttr

A képek a pxhere.com, a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai

2021.05.28