Bemutatják a Csillagok háborúját Amerikában

MOZI a napon: 1977. május 25. ‒ Bogár Erika írása

star-wars-a-new-hope-poster

1977. május 25-én jelent meg a Csillagok háborúja az amerikai mozivásznakon, amelyet saját ötletéből George Lucas írt és rendezett. A gyorsan növekvő rajongótábor tagjai körében aztán gyorsan elterjedt a hír, hogy a film egy monumentális űropera-sorozat negyedik epizódja. A történet címe Egy új remény (A New Hope) volt, ám sokak számára a Star Wars-széria első része ma is csak egyszerűen a Csillagok háborúja.

Bár a forgatókönyvírás és a rendezés munkálatait George Lucas több rész esetén is másoknak adta át, a Star Wars fogalommá vált, és összekapcsolódott a nevével. Az elsőként elkészült három epizódot a 20th Century Fox gyártotta, és csak később jelent meg a stáblistán a rendező vállalata, a Lucasfilm Ltd. Az ötletgazda saját bevallása szerint több ihletadó film is volt, mely hozzájárult a sorozat megszületéséhez: Az angliai csata, a Rejtett erőd és a Flash Gordon meghódítja az Univerzumot. Ugyanakkor az alaptörténet a tündérmesékhez és a klasszikus hőstörténetekhez is hasonlít.

Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva… Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány” – nyilatkozta a rendező. A „mese” szerint egy „messzi-messzi galaxisban” egy sivatagos, kis bolygón élő fiatalember, Luke Skywalker tanítómesterével, Obi-Wan Kenobival elindul, hogy kiszabadítsa a bajba jutott hercegnőt, Leia Organát, és az úton különböző segítők (Han Solo, Chewbacca, R2D2, C-3PO) csatlakoznak hozzájuk. A film nagyjelenetében elpusztítják az épülő Halálcsillagot, a Sötét Oldal hatalmába került Darth Vader bázisát.

A Star Wars-sorozathoz, így a szereplők kiválasztásához és az egyes karaktereket játszó színészekhez is számos érdekesség kapcsolódik. A Luke-ot alakító Mark Hamill arca megváltozott a Csillagok háborúja után, a rajongóknak ez természetesen azonnal feltűnt, de a film készítői sokáig titkolták az okát, és abban az időben (még az internet előtt) ez nem is volt nehéz: a színész 1977. január 11-én, az Egy új remény forgatási munkálatai alatt autóbalesetet szenvedett, melynek következtében eltörött az orra és az arccsontja.

Carrie Fisher, Leia hercegnő megformálója a színészet mellett forgatókönyv- és regényírással is foglalkozott, Képeslapok a szakadékból című önéletrajzi ihletésű könyvéből film készült. 2016-ban, a Csillagok háborúja VIII. részének forgatása idején hunyt el. Harrison Ford az American Graffiti című filmben már forgatott együtt Lucas-szal. Az újsághírek szerint éppen eredeti szakmájában, ács-asztalosként tevékenykedett a filmstúdióban, ahol a film szereplőválogatása zajlott, amikor felkérték, hogy ugorjon be egy olvasópróbába, és ezután kapta meg Han Solo szerepét. Obi-Wan Kenobi alakjában az Oscar-díjas, színpadi színészként is kiemelkedő Alec Guinnes volt látható. Darth Vadert a 198 cm magas David Charles Prowse játszotta a kamerák előtt, hangját azonban James Earl Jones adta. Chewbacca-t, Han Solo Millenium Falcon nevű űrhajójának másodpilótáját pedig a 221 cm magas Peter Mayhew formálta meg.

A külső felvételeket több helyszínen forgatták, a Star Wars galaxis különböző területeit Guatemala, Kalifornia, Tunézia, Arizona tájai adták. A film stábja a sok, először használt speciális effektussal jelentősen hozzájárult a filmgyártás technikai fejlődéséhez is. A forgatás során a hagyományos filmes eszközök mellett számos, azóta is használt technikai újítást kidolgoztak vagy továbbfejlesztettek. A Millenium Falcon repülését már úgy valósították meg, hogy a hajó modelljét számítógéppel vezérelt kamerával, kék képernyő előtt filmezték le. Az Eljövendő világ (Futureworld) című film után másodikként alkalmazták a CGI (számítógépes grafika) technikát, mellyel a Halálcsillagot jelenítették meg. A forgatás során végzett technikai, szakmai munka értékét mutatja, hogy 1978-ban – az eredeti filmzene mellett – vizuális effektusok, látványtervezés, hangrögzítés, jelmeztervezés, vágás és speciális teljesítmény (robotépítés és robothang) kategóriákban összesen hat Oscar díjat kapott.

A Csillagok háborúja két közvetlen folytatása, A Birodalom visszavág (1980) és A Jedi visszatér (1983) is elkészült a nyolcvanas években. Napjainkra sokszereplős, kultikus irodalmi-, filmes- és játékuniverzum épült a Star Wars köré, de nem tartozik minden az úgynevezett kánonhoz. Az idők során a sorozat műfaja, kategóriája is változott, a kezdetben a sci-fik közé sorolt alkotást a világépítés miatt ma már inkább fantasynek tartják.

Bogár Erika

Forrás: 24.hu, hu.ign.com, hvg.hu, hu.e-pistolas.org, hu.wikipedia.org 1, hu.wikipedia.org 2, hu.wikipedia.org 3, starwars.fandom.com

2021.05.25