Győri utcák könyve a város születésnapjára

SzaSzi tudósítása

gyoriutcak

A jubileumi év kiadványaként Czvikovszky Tamás Győri utcák könyve című kötetét 2021. május 19-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a városházán.

„Hiánypótló kötet született a város születésnapjára” – méltatta dr. Dézsi Csaba András polgármester, „amely alapvető tudást ad a győri embereknek, hiszen az utcanevek korlenyomatként árulkodnak a város történetéről”. Czvikovszky Tamás elmondta, hogy könyvében Győr mind az 1062 közterületét ismertette, utcák, terek, sőt hidak, aluljárók is szerepelnek benne városrészenként, azon belül ábécé-rendben. Rövid ismertetők, térképek és fotók is színesítik az alapos utánajárást igénylő munkát. Csak kevesen tudják, mit jelent iszkápa, burcsella, vagy ki volt például Rát Mátyás, Simor András, Cinka Panna. A szerző a Győr+ Hetilap munkatársaként két évig szerkesztette A mi utcánk című sorozatot, feltárva a több mint négyszáz utcanév eredetét. A sorozat népszerűsége ösztönözte arra, hogy kibővítve, könyv formájában is feldolgozza a témát. Naprakészségére jellemző, hogy a nemrég átadott Szívcentrum tér is szerepel benne.

A kiadó részéről Knézy Jenő, a Győr+ Média elnök-vezérigazgatója büszkeséggel szólt a kiadványról, majd elárulta, hogy személy szerint sokkal inkább hisz a nyomtatott térképeknek, mint a telefonos útvonaltervezőknek.

A város 750. születésnapjára megjelenő kiadvány 2021 forintért három helyen vásárolható meg a városban (a Győr+Média székházában, a Lokálpatrióta - Belvárosi Könyves Polc üzletben, és a Látogatóközpontban).

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2021.05.21