Győr várának rajzolatja – Válogatás a múzeum 16-19. századi városlátképeiből

Kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban

muzeumi-vilagnap-romer

2021. május 18-án, a Múzeumi Világnapon a Püspöki Udvarbíróház – Borsos Miklós állandó kiállítás épületének (Apor Vilmos püspök tere 2.) udvarán került sor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlatának megnyitására, mely Győr várának rajzolatja – Válogatás a múzeum 16-19. századi városlátképeiből címet kapta.

Székely Zoltán, a múzeum igazgatójának köszöntő szavai után dr. Nemesné dr. Matus Zsanett igazgatóhelyettes és főmuzeológus a Múzeumi Világnap alkalmából a győri múzeum történetét foglalta össze előadásában Rómertől Rómerig címmel. Rómer Flóris bencés szerzetes 1857-ben tért vissza a győri bencés gimnáziumba, tervszerű fejlesztési munkájának köszönhetően 1859-ben a gimnázium régiségtárát múzeummá nyilvánították, ez a gyűjtemény lett a győri múzeum alapja. Az alapító munkájának megbecsülését jelzi, hogy Győr város múzeumai és kiállító helyei 2021-ben közösen vették fel a nevét, így jött létre a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

A kamaratárlatot – mely a Borsos Miklós időszaki kiállítótérben tekinthető meg – Székely Zoltán nyitotta meg. Elmondta, hogy a Győrt ábrázoló rajzok, metszetek akkor jelentek meg és váltak ismertté Európa-szerte, amikor a török harcok idején a város stratégiai szerepe felértékelődött. E kezdeti metszetek – melyek német és itáliai kiadók számára készültek – a vár alaprajzán kívül csak a legritkább esetben adtak hiteles ábrázolást a városról.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban őrzött, Győrt ábrázoló városképekből látható válogatás révén végigkövethetjük a győri vár történetét a török elleni védekezés miatti kiépítésétől egészen a francia seregek általi lerombolásáig. A kiállításon szereplő, széles körben ismert metszeteken, akvarelleken, kőnyomatokon nemcsak a vár, de Győr városának fejlődése is nyomon követhető.

Antaliné Hujter Szilvia
Fotók: Vas Balázs

2021.05.20