16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál sajtótájékoztató

SzaSzi tudósítása

tancfeszt01

„Táncfesztivál: Miért ne?” – ezzel a mottóval rendezik meg június 14. és 20. között a tavaly elmaradt 16. Magyar Táncfesztivált és a 6. Gyermek Táncfesztivált, melynek részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója reményét fejezte ki, hogy „minden visszatér a régi kerékvágásba a hatékony járványügyi előírásoknak köszönhetően, és annak, hogy a győriek éhesek a kultúrára.” A nehézségek között is mindig támaszkodhattak a városra és a támogatókra, amelyért köszönetét fejezte ki. Egy év kihagyás után Győr ismét a tánc fővárosa lesz a nyár kezdetén, ahol a Győri Balett két premierrel is debütál. Egyúttal 100-100 jegyet ajánlottak fel a pandémia idején helytálló egészségügyben és a katasztrófa-elhárításban dolgozóknak. „Sikeresen lezajlott a közelmúltban Rákász Gergely koncertje és az Öt Templom Fesztivál, bízom abban, hogy a 16. táncfesztivál is hasonló sikerrel fog dübörögni” – tette hozzá.

„Bármennyire is jól megszoktuk a digitális világot, csak töredékét nyújtja az igazi élményeknek, amit a közvetlen kapcsolat jelent a művészekkel. A hosszú, járvány okozta bezártság után öröm arról beszélni, hogy hová tudunk menni szórakozni, kikapcsolódni” – fogalmazott Dézsi Csaba András polgármester. Idén 750 éves városunk, amely a történelem során a keresztény Európa védőbástyája volt. Ez alkalomból „a fesztivál utolsó napján, június 20-án ünnepélyes körülmények között avatjuk majd fel a város új köztéri alkotását, egy hét méter magas Győr-keresztet (Győr 1598-ban lezajlott visszafoglalása emlékére állított oszlop, más néven győri kereszt, a szerk.), amit Lebó Ferenc szobrászművész készít el a Felső-Ausztriában található eredeti keresztek mintájára” – jelentette be a városvezető.

„Vigyázunk egymásra, de az a cél, hogy az online-ból átvezessük a közönséget a valóságba, a programok egy része interneten is elérhető lesz” – nyilatkozta Kiss János fesztiváligazgató, majd ismertette a rendezvény programját. A fesztivál egy hete alatt több táncprodukciót és színpadi beszélgetést láthat a közönség, amelynek két fő helyszíne lesz: az Apátúr Ház belső udvara (100 fős nézőtérrel), amely esténként kultúr-gasztro placcá alakul, illetve a Széchenyi tér (500 férőhelyes lelátóval). Kitűnő táncegyüttesek érkeznek, mint a Magyar Nemzeti Balett, a nemrégiben Kossuth-díjat kapott Frenák Pál társulata, a nagy múltú Pécsi Balett, vagy a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes és persze sokan mások. „Nagy öröm számomra, hogy az online bemutató után június 18-án, pénteken először élőben Győrben láthatja a közönség Velekei László és Lajkó Félix közös darabját, a GisL-t.” 19-én, szombaton A Kárpát-medence táncaival, közel 250 táncossal köszöntik Győr városát, melynek gálája 20-án lesz, és a tervek szerint táncházba torkollik, a talpalávalót Szalonna és Bandája húzza. „A tánc a legjobb immunerősítő” – ezekkel a szavakkal invitálta a fesztiváligazgató a nagyérdeműt.

A programok között a legkisebbek is találnak kedvükre valót, hiszen ekkor zajlik a 6. Gyermek Táncfesztivál is, ahol a Győri Balett Maszkabál (Gryllus Vilmos) című játékos programja is debütál.

Részleteket bővebben a Győri Balett honlapján találnak!

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2021.05.19